Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

RECEPTY: Neobyčejné dobroty z obyčejných brambor

Koláč se slaninou a koprem
Lehký salát s olivami a rajčaty
Brambory v listovém těstu
Sdílej článek:

Bramborové těsto je klíčovým hráčem v mnoha českých jídlech. Pochutnat si můžete i na jiných dobrotách z brambor než jen na klutých knedlících plněných uzeným masem. Tady je naše inspirace.

Vegetariánský špíz

Suroviny na 4 porce: 600 g nových brambor, 3 jarní cibulky, 3 červené papriky, 1 marinované tofu, 12 větviček rozmarýnu, 4 stroužky česneku, olivový olej. OKURKOVÁ OMÁČKA: 1 salátová okurka, 2 bílé jogurty, 1 lžíce krupicového cukru, 1 citron.

Jak na to: Neoloupané malé brambory omyjte, vložte do slané vody a 10 minut povařte. Jarní cibulku a papriku očistěte a nakrájejte na stejně velké kousky, tofu na kostičky o podobné velikosti. Pak jednotlivé kousky střídavě napichujte na větvičky rozmarýnu. Špízky potřete olivovým olejem smíchaným s prolisovaným česnekem a opečte. Podávejte je s okurkovou omáčkou: V misce smíchejte nahrubo nastrouhanou salátovou okurku, bílé jogurty, cukr a zakápněte šťávou z citronu. Doba: 30 minut.

Koláč se slaninou a koprem

Suroviny (na 1 koláč): 100 g změklého másla, 250 g měkkého tvarohu, 150 g smetanového jogurtu, 2 vejce, 1 lžíce hořčice, 200 g anglické slaniny, 3 lžíce nasekaného kopru + trochu na ozdobu, 500 g brambor, sůl, pepř.

Jak na to: Kulatou zapékací misku vymažte kouskem másla. Tvaroh rozšlehejte s máslem, jogurtem a vejci. Osolte, opepřete a promíchejte. Slaninu nakrájejte na nudličky a vmíchejte ji spolu s koprem a hořčicí do tvarohové směsi. Brambory omyjte, případně oloupejte a nakrájejte je na plátky asi 2 mm. Třetinu plátků brambor naskládejte na dno formy. Na ně rozetřete polovinu směsi, dál pokračujte vrstvou brambor a tvarohu a skládání zakončete plátky brambor. Povrch překryjte alobalem a pečte 60 minut. Brambory by měly být měkké a koláč pevný. Sejměte alobal a koláč pečte ještě 20 minut, bramborová vrstva zezlátne a bude křupavá. Koláč podávejte teplý. Doba: 70 minut.

Lehký salát s olivami a rajčaty

Suroviny na 4 porce: 400 g salátových brambor, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce drobně nasekané pažitky, 100 g černých oliv, 50 g sušených rajčat.
ZÁLIVKA: 150 ml bílého jogurtu, 2 stroužky česneku, šťáva z ½ citronu, sůl, čerstvě namletý pepř.

Jak na to: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nakrájejte na centimetrová kolečka. Promíchejte je v míse s olejem a nasekanou pažitkou. Přidejte olivy a na nudličky nakrájená rajčata. Jogurt promíchejte s prolisovaným česnekem a citronovou šťávou. Zálivku můžete přímo vmíchat do salátu nebo ji podávat samostatně v misce, aby si každý mohl nabrat podle libosti. Salát ještě podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s celozrnným pečivem. Doba: 30 minut.

Brambory v listovém těstu

Suroviny na 4 porce: 300 g nových brambor, 1 listové těsto, 250 ml zakysané smetany, 3 hrsti baby špenátu, 2 klobásy, 1 vejce, 2 lžíce sezamových semínek na posypání, petrželka na posypání, sůl.

Jak na to: Listové těsto rozválejte na velikost plechu a potřete rozšlehaným vejcem. V misce smíchejte zakysanou smetanu s omytými lístky baby špenátu, směs osolte a rozetřete na těsto. Brambory a klobásu nakrájejte na kolečka a rovnoměrně rozložte na směs po celé ploše pekáče. Na závěr koláč osolte, posypte sezamovými semínky a překryjte alobalem. V předehřáté troubě jej pečte při 180 °C asi 10 minut. Potom koláč odkryjte a dalších 10 minut dozlatova dopečte. Hotový koláč posypte nadrobno nasekanou petrželkou. Doba: 40 minut.

Sdílej článek:
Autor: Redakce

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Vážení čtenáři,

náš web ŠÍP přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění našich novinek - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr novinek i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT