Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více

NETYPICKÉ TĚSTOVINY: Linguine, cappaletti, torti a gobetti rigati

Dýňový krém s cappaletti
Linguine s candátem a červenou řepou
Creste de Gallo se švestkami a perníkem
Gobetti Rigati s králičím masem
Sdílej článek:

Chuť, vůně a lákavý vzhled, to není všechno! Moderní pasta musí být elegantní a šik, a také trochu svůdná, musí lákat neotřelou kombinací a čerstvými sezonními surovinami. Vyzkoušejte podzimní variace podle receptů kuchařského mistra Tomáše Kaliny, který se na přípravu těstovin specializuje.

Dýňový krém s cappaletti

Suroviny na 1 porci: 30 g těstovin Cappaletti ADRIANA, 1 menší Hokkaido dýně, 5 g dýňových semínek, 1 dcl smetany 31%, ½ dcl dýňového oleje, ½ dcl olivového oleje, řapíkatý celer, sůl

Jak na to: V osolené vodě uvařte dle návodu těstoviny. Dýni Hokkaido rozkrojte na půl, vypeckujte, lehce osolte a dejte tak, jak je, ve slupce péct do trouby na 140 stupňů. Čas pečení je závislý na velikosti dýně, ale dýně musí být měkká. Část upečené dýně rozmixujte společně s olivovým olejem, solí a smetanou. Druhou část dýně nakrájejte na drobné kostičky a přidejte je do rozmixované směsi, dle chuti dosolte. Dýňová semínka rozsekejte na hrubo. Řapíkatý celer nakrájejte na co nejtenčí nudličky a nechte chvilku stát v osolené vodě. Uvařené těstoviny promíchejte s dýňovým olejem a lehce osolte.

Linguine s candátem a červenou řepou

Suroviny na 1 porci: 60 g těstovin Linguine ADRIANA, 150 g filé z candáta, 4 stroužky česneku, ½ vařené červené řepy, 10 g másla, ½ dcl olivového oleje, ½ dcl smetany 31%, snítka čerstvého kopru, sůl

Jak na to: V dobře osolené vodě uvařte dle návodu těstoviny. Stroužky česneku nakrájejte na plátky, potom je blanšírujte. Vysušený česnek osmažte v rozehřátém oleji, vyndejte na ubrousek a lehce osolte. Na pánvičce rozehřejte olivový olej, přidejte osolené filé, dobře z každé strany opečte a přidejte máslo. Vložte do vyhřáté trouby na 120 stupňů asi na 15 minut. Červenou řepu rozmixujte na kaši. Na pánvičku dejte smetanu, mírně osolte a nechte přivést k varu, potom přidejte kaši z červené řepy. Několikrát promíchejte s těstovinami, vařením se smetana zredukuje a zhoustne a společně s červenou řepou těstoviny obarví a obalí. Jako dekoraci při aranžování na talíř použijte usmažený česnek a snítku kopru, rybu polijte směsí olivového oleje a másla, ve které se pekla.

Creste de Gallo se švestkami a perníkem

Suroviny na 1 porci: 40 g těstovin Creste de Gallo ADRIANA, 50 g čerstvých švestek, 20 g perníku na strouhání, 20 g zakysané smetany, 10 g hnědého cukru, 20 g másla, 1 dcl červeného vína, hroznové víno, 1 ks exotického ovoce physalis, sůl

Jak na to: V dobře osolené vodě uvařte dle návodu těstoviny. Švestky vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky, v teplém másle nechte roztát třtinový cukr a švestky v něm lehce orestujte, promíchejte. Takto připravené švestky zalijte červeným vínem a velmi krátce povařte. Zakysanou smetanu rozmíchejte tak, aby byla vláčná. Část perníku nastrouhejte na jemném struhadle a část na hrubším struhadle – hruběji nastrouhaný použijte jako ozdobu. Hroznové víno i physalis nakrájejte na tenká kolečka. Při nakládání na talíř dbejte na to, aby švestky a těstoviny byly teplé a zakysaná smetana naopak studená. Ozdobte hrozny, physalisem a perníkem.

Gobetti rigati s králičím masem

Suroviny na 1 porci: 60 g těstovin Gobetti rigati ADRIANA, 120 g králičího hřbetu, 1 list mangoldu, 1 ks fenyklu, 1 ks jablko (menší), 5 ks lístků estragonu, 30 g dijonské hořčice, 50 g cukru, máslo, trocha sezamu, ¼ l jablečného octa, sůl

Jak na to: V dobře osolené vodě uvařte těstoviny dle návodu. Estragon nasekejte na drobno. Králičí hřbet očistěte a osolte, vezměte ½ dávky dijonské hořčice a dobře maso hořčicí protřete. Potom maso na olivovém oleji lehce opečte, přidejte máslo tak, aby byl králičí hřbet do půlky ponořený do másla a do vlastního výpeku z opékání, přidejte nasekaný estragon. Hřbet dejte do trouby na 80 stupňů, asi na 20–30 minut dle velikosti hřbetu, během pečení několikrát maso otočte. Z olivového oleje, jablečného octa, soli a cukru udělejte nálev. Jablko oloupejte a nakrájejte na libovolné tvary, takto připravené jablko vložte do nálevu, fenykl nakrájejte na libovolné tvary a také ho vložte do nálevu. Vyberte menší lístek mangoldu a vložte ho celý, popřípadě půlku do nálevu. Těstoviny promíchejte s trochou olivového oleje a osolte. Do výpeku z upečeného králíka zamixujte druhou polovinu hořčice. Tuto směs použijte jako omáčku (dip). Jako dekoraci posypte sezamem.

Torti s koriandrem a chilli

Suroviny na 1 porci: 50 g těstovin Torti ADRIANA, 1 ks menší červené a zelené papriky zbavené jadýrek, 50 g salátové okurky, ½ dcl olivového oleje, 10 g čerstvých klíčků, 10 g sekaných burských oříšků (nesolených), 1 ks chilli papričky, 10  ks lístků koriandru, vnitřní lístky salátu friseé, ½ limetky, sůl

Jak na to: V dobře osolené vodě uvařte dle návodu těstoviny. Papriky nakrájejte na tenké proužky, stejně tak salátovou okurku. Nudličky musejí být dlouhé a stejně tenké. Opatrně odstraňte z chilli papriček jadérka a nakrájejte je na velmi drobné kousky. Z koriandru natrhejte všechny hezké lístky a několikrát je překrájejte. Smíchejte limetkovou šťávu s chilli papričkami, olejem a solí. Do takto připravené tekutiny vložte nakrájenou zeleninu, klíčky a koriandr a těstoviny a vnitřní lístky salátu friseé. Při servírování posypte burskými oříšky.

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipná videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.