Šíp.deník.cz

OBRAZOVÝ NÁVOD: Oslaďte si život pravým HOLANDSKÝM jablečným koláčem

Holandský jablečný koláč
Holandský jablečný koláč
Zdroj: Hera
Sdílej článek:

Suroviny na těsto: 200 g studeného rostlinného tuku Hera, 300 g hladké mouky + navíc na pomoučnění pracovní plochy, 125 g cukru, 1 vaječný žloutek. Suroviny na náplň: 75 g rozinek, 2 a ½ lžíce vlašských ořechů, 6 jablek (cca 1 kg), 1 a ½ lžíce cukru, 2 lžičky skořice, 2 lžíce strouhanky.

Krok 1

Rozkrájejte heru na malé kousky. Přesejte mouku a sůl do velké mísy. Přidejte kousky rostlinného tuku, cukr a vaječný žloutek. Vše smíchejte dohromady a vypracujte pevné kompaktní těsto, které pak zabalte do potravinové fólie a nechte 30 minut odpočívat v lednici.

Krok 1

Krok 2

Dejte rozinky do misky a zalijte vlažnou vodou, nechte je tak 10 minut. Poté je přeceďte a osušte. Ořechy nasekejte nahrubo. Oloupejte jablka, odstraňte jádřince a nakrájejte je na tenké měsíčky. Smíchejte plátky jablek s cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy.

Krok 2

Krok 3

Pomoučněte si pracovní plochu a vyválejte 2/3 těsta do tenké vrstvy (kruh cca 30 cm). Těsto vložte do otevírací kulaté pečicí formy (když se těsto protrhne, prsty jej umačkejte k sobě).

Krok 3

Krok 4

Těsto, rovnoměrně rozložené ve formě, posypte strouhankou a pak na něj nandejte jablečnou směs. Snažte se, aby mezi jablky nebylo zbytečně moc prázdného prostoru.

Krok 4

Krok 5

Vyválejte dotenka zbývající 1/3 těsta, rozkrájejte na 1cm široké pruhy, které přes sebe rozprostřete na koláč tak, aby tvořily mříž. Konce pruhů pevně zamáčkněte do okraje koláče.

Krok 5

Doba: 60 minut

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů