Šíp.deník.cz

Poctivá ČESKÁ KLASIKA: Pečená husička, králík na smetaně a sekaná

4 fotografií 4
Babiččina sekaná a pečená husička
Babiččina sekaná a pečená husička
Zdroj: Gurmet
Babiččina sekaná Pečená husička Králík na smetaně Trojbarevná bábovka
Sdílej článek:

Jsou jídla, která se správným jedlíkům nikdy neomrzí. Připomeňme si to nejlepší z české kuchyně.

Babiččina sekaná

Suroviny na 6 porcí: 300 g mletého hovězího masa, 300 g mletého vepřového masa, 2 stroužky česneku, majoránka, 1 vejce, 1 nastrouhaná houska, 1 lžíce másla, půlka celeru, 2 mrkve, 2 petržele, 1 lžička tymiánu, 2 bobkové listy, kůra z 1 citronu, 750 ml masového vývaru, 2 lžíce hladké mouky, 250 ml smetany, 1 lžíce octa, sůl, pepř

Jak na to: Maso dejte do misky, přidejte prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku dle chuti, vejce, nastrouhanou housku a směs dobře propracujte. Na rozehřátém másle osmažte celer, mrkev a petržel, vše nakrájené na kostičky. Zeleninu přendejte do pekáče, přidejte tymián, bobkový list a citronovou kůru. Předehřejte troubu na 180 °C. Z masové hmoty vytvarujte šišku a položte ji na zeleninu. Vše zalijte vývarem a pečte dozlatova asi 1 hodinu. Fašírku vyjměte a nechte odpočinout. Zeleninu přendejte do hrnce, přidejte smetanu promíchanou s moukou a povařte. Když se vaří, za stálého míchání přidejte po kapkách ocet a osolte dle chuti. Touto omáčkou při servírování přelijte fašírku. Doba: 80 minut

Pečená husička

Suroviny na 8 porcí: 1 husa (asi 4 kg), 2 jablka, 2 hrušky, 2 cibule, 2 lžíce nasekané petrželky, 1 lžička kmínu, 200 ml mléka, sůl

Jak na to: Husu omyjte a osušte. Nůžkami na drůbež odstřihněte křídla již v prvním kloubu a uschovejte je na podložení husy v pekáči. Ostrým nožem odřežte všechen přebytečný tuk z břišní dutiny a kolem biskupa. Odřízněte i kůži na krku. Husu osolte a posypte kmínem zvenku i zevnitř. Jablka i hrušky zbavte jádřinců a nakrájejte je na čtvrtky. Cibule oloupejte a rozčtvrťte. Nasekanou petrželku promíchejte s ovocem a cibulí. Vše vložte do břišní dutiny husy a kůži kolem otvoru sepněte špejlí. Ořezané sádlo nakrájejte na centimetrové kousky a vsypte je do pekáče. Odříznutá křídla rovněž dejte na dno pekáče a na ně položte připravenou husu (prsy dolů). Husu podlijte 2 hrnky horké vody, pekáč překryjte alobalem a pečte v rozehřáté troubě asi 40 minut. Poté husu otočte na záda a pečte dalších 30 minut, podle potřeby podlévejte. Poté odstraňte alobal a kůži na prsou a stehnech potřete mlékem a husu pečte ještě asi 10 minut. Poté nechte odpočinout. Doba: 150 minut

Králík na smetaně

Suroviny na 6 porcí: 1 králík, 100 g slaniny, 1 lžíce oleje, 4 mrkve, 3 petržele, půlka celeru, 150 g másla, 2 cibule, 1 citron, 6 kuliček celého pepře, 6 kuliček nového koření, na špičku nože tymiánu a zázvoru, 1 l masového vývaru, 1 hrnek zakysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce octa, 1 lžíce cukru, sůl

Jak na to: Králíka omyjte a protkněte slaninou nakrájenou na nudličky. Mrkev, petržel a celer nakrájejte na kousky a osmahněte na oleji. Přidejte 2 lžíce másla, cibuli nakrájenou na proužky, kůru z půlky citronu, pepř, sůl, nové koření, tymián a zázvor. Předehřejte troubu na 180 °C. Zeleninu přendejte do pekáčku, položte na ni zajíce a dejte péct do trouby na 1,5 hodiny. Při pečení ho podlévejte vývarem a často obracejte. Když je zajíc měkký, zahustěte omáčku zakysanou smetanou promíchanou s trochou mouky a dejte ještě zapéct asi na 10 minut. Zajíce vyjměte a rozkrájejte. Zeleninu z pekáčku přendejte do hlubší misky, přidejte ocet, zbylou šťávu z citronu a vše promixujte. Na pánev dejte cukr, nechte ho trochu zhnědnout a přimíchejte do omáčky, dodá jí tu správnou barvu. Podávejte s karlovarským knedlíkem. Doba: 100 minut

Trojbarevná bábovka

Suroviny na 1 formu
Na těsto: 5 bílků, 140 g moučkového cukru, 5 žloutků, 100 ml oleje, půl balíčku kypřicího prášku do pečiva s vinným kamenem, 1 balíček pudinku naturamyl s malinovou příchutí, 1 balíček pudinku originál s čokoládovou příchutí, 1 balíček pudinku originál s vanilkovou příchutí, 1 lžička rumového aroma
Na ozdobení: 1 balíček polevy v prášku s citronovou příchutí, 3 lžíce studeného mléka

Jak na to: Na přípravu těsta v míse vyšlehejte bílky s cukrem dotuha. Postupně zašlehejte žloutky, olej a kypřicí prášek. Těsto rozdělte na 3 stejné díly a do každého zamíchejte po jednom pudinku. Ke směsi s malinovým pudinkem přidejte aroma. Do vymazané a moukou vysypané formy nalijte postupně čokoládovou, malinovou a vanilkovou směs. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 45 minut. Bábovku vyklopte a nechte vychladnout. Na ozdobení připravte polevu s mlékem podle návodu. Bábovku polevou polijte a nechte zatuhnout. Doba: 60 minut

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů