Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více

Poctivá ČESKÁ KLASIKA: Pečená husička, králík na smetaně a sekaná

Babiččina sekaná
Pečená husička
Králík na smetaně
Trojbarevná bábovka
Sdílej článek:

Jsou jídla, která se správným jedlíkům nikdy neomrzí. Připomeňme si to nejlepší z české kuchyně.

Babiččina sekaná

Suroviny na 6 porcí: 300 g mletého hovězího masa, 300 g mletého vepřového masa, 2 stroužky česneku, majoránka, 1 vejce, 1 nastrouhaná houska, 1 lžíce másla, půlka celeru, 2 mrkve, 2 petržele, 1 lžička tymiánu, 2 bobkové listy, kůra z 1 citronu, 750 ml masového vývaru, 2 lžíce hladké mouky, 250 ml smetany, 1 lžíce octa, sůl, pepř

Jak na to: Maso dejte do misky, přidejte prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku dle chuti, vejce, nastrouhanou housku a směs dobře propracujte. Na rozehřátém másle osmažte celer, mrkev a petržel, vše nakrájené na kostičky. Zeleninu přendejte do pekáče, přidejte tymián, bobkový list a citronovou kůru. Předehřejte troubu na 180 °C. Z masové hmoty vytvarujte šišku a položte ji na zeleninu. Vše zalijte vývarem a pečte dozlatova asi 1 hodinu. Fašírku vyjměte a nechte odpočinout. Zeleninu přendejte do hrnce, přidejte smetanu promíchanou s moukou a povařte. Když se vaří, za stálého míchání přidejte po kapkách ocet a osolte dle chuti. Touto omáčkou při servírování přelijte fašírku. Doba: 80 minut

Pečená husička

Suroviny na 8 porcí: 1 husa (asi 4 kg), 2 jablka, 2 hrušky, 2 cibule, 2 lžíce nasekané petrželky, 1 lžička kmínu, 200 ml mléka, sůl

Jak na to: Husu omyjte a osušte. Nůžkami na drůbež odstřihněte křídla již v prvním kloubu a uschovejte je na podložení husy v pekáči. Ostrým nožem odřežte všechen přebytečný tuk z břišní dutiny a kolem biskupa. Odřízněte i kůži na krku. Husu osolte a posypte kmínem zvenku i zevnitř. Jablka i hrušky zbavte jádřinců a nakrájejte je na čtvrtky. Cibule oloupejte a rozčtvrťte. Nasekanou petrželku promíchejte s ovocem a cibulí. Vše vložte do břišní dutiny husy a kůži kolem otvoru sepněte špejlí. Ořezané sádlo nakrájejte na centimetrové kousky a vsypte je do pekáče. Odříznutá křídla rovněž dejte na dno pekáče a na ně položte připravenou husu (prsy dolů). Husu podlijte 2 hrnky horké vody, pekáč překryjte alobalem a pečte v rozehřáté troubě asi 40 minut. Poté husu otočte na záda a pečte dalších 30 minut, podle potřeby podlévejte. Poté odstraňte alobal a kůži na prsou a stehnech potřete mlékem a husu pečte ještě asi 10 minut. Poté nechte odpočinout. Doba: 150 minut

Králík na smetaně

Suroviny na 6 porcí: 1 králík, 100 g slaniny, 1 lžíce oleje, 4 mrkve, 3 petržele, půlka celeru, 150 g másla, 2 cibule, 1 citron, 6 kuliček celého pepře, 6 kuliček nového koření, na špičku nože tymiánu a zázvoru, 1 l masového vývaru, 1 hrnek zakysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce octa, 1 lžíce cukru, sůl

Jak na to: Králíka omyjte a protkněte slaninou nakrájenou na nudličky. Mrkev, petržel a celer nakrájejte na kousky a osmahněte na oleji. Přidejte 2 lžíce másla, cibuli nakrájenou na proužky, kůru z půlky citronu, pepř, sůl, nové koření, tymián a zázvor. Předehřejte troubu na 180 °C. Zeleninu přendejte do pekáčku, položte na ni zajíce a dejte péct do trouby na 1,5 hodiny. Při pečení ho podlévejte vývarem a často obracejte. Když je zajíc měkký, zahustěte omáčku zakysanou smetanou promíchanou s trochou mouky a dejte ještě zapéct asi na 10 minut. Zajíce vyjměte a rozkrájejte. Zeleninu z pekáčku přendejte do hlubší misky, přidejte ocet, zbylou šťávu z citronu a vše promixujte. Na pánev dejte cukr, nechte ho trochu zhnědnout a přimíchejte do omáčky, dodá jí tu správnou barvu. Podávejte s karlovarským knedlíkem. Doba: 100 minut

Trojbarevná bábovka

Suroviny na 1 formu
Na těsto: 5 bílků, 140 g moučkového cukru, 5 žloutků, 100 ml oleje, půl balíčku kypřicího prášku do pečiva s vinným kamenem, 1 balíček pudinku naturamyl s malinovou příchutí, 1 balíček pudinku originál s čokoládovou příchutí, 1 balíček pudinku originál s vanilkovou příchutí, 1 lžička rumového aroma
Na ozdobení: 1 balíček polevy v prášku s citronovou příchutí, 3 lžíce studeného mléka

Jak na to: Na přípravu těsta v míse vyšlehejte bílky s cukrem dotuha. Postupně zašlehejte žloutky, olej a kypřicí prášek. Těsto rozdělte na 3 stejné díly a do každého zamíchejte po jednom pudinku. Ke směsi s malinovým pudinkem přidejte aroma. Do vymazané a moukou vysypané formy nalijte postupně čokoládovou, malinovou a vanilkovou směs. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 45 minut. Bábovku vyklopte a nechte vychladnout. Na ozdobení připravte polevu s mlékem podle návodu. Bábovku polevou polijte a nechte zatuhnout. Doba: 60 minut

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková
Řemeslné práce - Zaučíme – práce v interiérech 27 000 Kč Přijmeme a zaučíme na stěrkování stěn a podlah v interiéru. Klidná a nenamáhavá práce na HPP po Praze a okolí. Mzda dle šikovnosti a času 28.000-38.000 Kč hrubého (cca 22-28 čistého). Nástup možný ihned. Více info ve firmě "AB Parket", Soběslavská 9, Praha 3 - Vinohrady, 130 00 nebo na telefonu viz kontakt níže. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 19 000 Kč Řidiči nákladních automobilů (kromě tahačů) Řidič sil. vozidla. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Řidič sil. vozidla - vzdělání nižší střední odborné. Pracoviště Pekárna Srnín. Rozvoz pekařských výrobků na linkách. Podmínkou je řidičský průkaz sk. C + profesní průkaz výhodou. Prac. poměr na dobu neurčitou, prac. úvazek plný, prac. doba jednosměnná. Nástup ihned. Mzda 19.000,-- - 25.000,-- Kč hrubého, 5 týdnů dovolené, 13. a 14. plat, stravné. Kontakt: telefonicky od 8:00 do 14:00h personální oddělní 380 701 018, personalni@kiii.cz.. Pracoviště: K iii, spol. s r.o.- pekárna srnín, 381 01 Český Krumlov 1. Informace: Ivana Tenklová, +420 380 701 018. Služby - Kadeřník/ce 20 000 Kč Hledáme kadeřnici do salónu Kadostyle poblíž zastávky metra Pražského povstání. Možnost pronajmutí křesla s částečnou klientelou, brigádně.. Záleží na domluvě. Přijmeme i kadeřnice po škole. Více informací na telefonním čísle. Budeme se na Vás těšit.

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipná videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.