Mrkvová s pomerančem
suroviny na 4 porce
1 velká cibule
8 středních mrkví
malý kousek másla
1 lžíce olivového oleje
1 pomeranč
1 lzeleninového vývaru
černý mletý pepř
čerstvý koriandr na ozdobu
sůl
Jak na to
Cibuli nakrájejte na proužky. Mrkve nasekejte na kousky. V hrnci rozehřejte máslo s olejem. Přidejte cibuli a smažte 10 minut. Do misky nastrouhejte kůru z pomeranče. Do hrnce s cibulí přimíchejte vymačkanou pomerančovou šťávu, nakrájenou mrkev a vše orestujte. Poté přilijte vývar a přiveďte k varu. Pak přiklopte pokličkou a pozvolna vařte asi 45 minut. Když je mrkev uvařená, polévku rozmixujte do hladkého krému a na závěr přisypte lžičku pomerančové kůry. Polévku rozdělte do hlubokých talířů, ozdobte pepřem a koriandrem a můžete servírovat.
Doba: 60 minut
S masovými koulemi
suroviny na 4 porce
430 gmletého masa
1 vejce
2 lžíce strouhanky
1 lžíce oleje
200 gcibule
250 grýže
1,8 lzeleninového vývaru
400 gkonzervovaných rajčat
hrst bylinek (šafrán, bazalka)
50 gparmazánu
sůl
pepř
Jak na to
V míse promíchejte maso s vejcem, strouhankou, pepřem a solí. Uválejte masové kuličky. Ve velké pánvi rozehřejte olej a kuličky osmažte. Po usmažení kuličky vyjměte z oleje, odložte je na sítko a nechte stranou vykapat a vychladnout. Na pánvi osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Přisypte rýži a vše smažte minutu. Potom přilijte vývar a nasekaná rajčata. Přiveďte polévku k varu a nechte vařit ještě 15 minut. Nakonec přidejte masové koule a nasekané bylinky a 5 minut povařte. Polévku nalijte do hlubokých talířů a můžete servírovat.
Doba 40 minut
Špenátová krémová
suroviny na 4 porce
2 lžíce oleje
1 cibule
1 mrkev
¼ bulvy celeru
100 gkonzervovaných rajčat
600 ml zeleninového vývaru
2 stonky máty
400 gčerstvého špenátu
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce másla
2 kusy bílého pečiva
200 gbalkánského sýra
sůl
Jak na to
Na pánvi rozehřejte olej. Přihoďte na kousky nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Osolte, přiklopte pokličkou a 10 minut poduste. Přidejte část na kusy pokrájených rajčat a asi 5 minut pokračujte v dušení. Podušenou směs zalijte vývarem a přiveďte k varu. Přidejte na proužky pokrájené špenátové listy. Vařte 15 minut. Přihoďte zbytek rajčat, jemně nasekanou mátu a dále vařte ještě 5 minut. Nakonec vše rozmixujte do hladkého krému. Na malé pánvi rozehřejte máslo. Přisypte malé kostičky nakrájené z pečiva a osmažte je do zlatova. Polévku nalijte do misek, přidejte krutonky a rozdrobený balkánský sýr.
Doba 40 minut
Žampionová s bramborami
suroviny na 4 porce
5 lžic másla
10 žampionů
½ hrnku hladké mouky
600 ml kuřecího vývaru
½ hrnku mléka
4 střední brambory
1 lžíce citronové šťávy
2/3 hrnku smetany ke šlehání
šlehačka na ozdobu
čerstvá petrželka
sůl
pepř
Jak na to
V hrnci rozhřejte máslo. Přisypte na plátky nakrájené žampiony a smažte je asi 5 minut. Pomalu k nim vmíchejte mouku, přilijte vývar a mléko. Přisypte oloupané a na menší kousky rozkrájené brambory. Polévku pozvolna přiveďte k varu a vařte asi 15 minut, dokud brambory nezměknou. Potom do polévky přilijte citronovou šťávu, přisypte nahrubo nasekanou petrželku, dochuťte solí a pepřem a vmíchejte smetanu. Polévku servírujte v hlubokých talířích ozdobenou šlehačkou a petrželkou.
Tip: Pokud myslíte, že je pro vás v polévce příliš mnoho mléka, můžete je nahradit vývarem.
Doba: 30 minut