Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

Polévky v LUXUSNÍM PROVEDENÍ: Naberte na lžíci kokos, krevety nebo limetku

Květáková se slaninou
Žampionový krém
Bramborová se skořicí
Sdílej článek:

Jste polévkoví? Pak nevařte jen klasiku v podobě obyčejného vývaru. Zkuste si připravit polévku s puncem luxusu, která dostane i ty největší gurmány.

Chřestová s kokosem

Suroviny (na 4 porce): 1 lžíce oleje, 2 střední brambory, 10 hnědých žampionů, 1 chilli paprička, 2 lžíce červené thajské kari pasty, 400 ml kokosového mléka (1 plechovka), 200 g bílého i zeleného chřestu, 200 g předvařených krevet, ½ limetky

Jak na to: V hrnci rozehřejte olej, přisypte brambory oloupané a nakrájené na špalíčky, na plátky pokrájené žampiony a na proužky nakrájenou chilli papričku. Smažte asi 2 minuty. Poté přidejte kari pastu, ještě minutu smažte a pak do hrnce nalijte kokosové mléko. Přiveďte k varu a vařte 5 minut. Do polévky přidejte oloupaný a na kousky nakrájený chřest a krevety. Vařte 4 minuty. Na závěr polévku dochuťte šťávou z limetky a ihned podávejte. Doba: 20 minut

Květáková se slaninou

Suroviny (na 4 porce): 1 květák, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 mrkev, 2 krajíčky toastového chleba, 100 g anglické slaniny, 1 vanička řeřichy na ozdobu, muškátový oříšek, sůl

Jak na to: Květák rozeberte na růžičky. V hrnci zahřejte máslo. Jakmile začne pěnit, přisypte mouku a umíchejte jíšku. Když jíška zbělá, přilijte k ní litr studené vody. Přidejte květák, osolte a přiveďte k varu. Pak plamen ztlumte a pomalu vařte 20 minut. Hotovou polévku rozmixujte na krém a okořeňte nastrouhaným muškátovým oříškem. Toastový chleba nakrájejte na hranolky, každý oviňte slaninou, rozložte je na plech a dejte na 15 minut opéct do trouby. Mrkev nakrájejte na nudličky. Dejte je do misky a spařte vroucí vodou. Polévku nalijte do misek či talířů, ozdobte nakrájenou mrkví, nastřihanými lístečky řeřichy a slaninovým toastem. Doba: 35 minut

Žampionový krém

Suroviny (na 4 porce): 5 lžic másla, 10 žampionů, ½ hrnku hladké mouky, 600 ml kuřecího vývaru, ½ hrnku mléka, 4 střední brambory, 1 lžíce citronové šťávy, 2/3 hrnku smetany, šlehačka na ozdobu, čerstvá petrželka, sůl, pepř

Jak na to: V hrnci rozehřejte máslo. Přisypte na plátky nakrájené žampiony a pozvolna je smažte asi 5 minut. Pomalu k nim vmíchejte mouku, přilijte vývar a mléko. Přisypte předem oloupané a na menší kousky rozkrájené brambory. Polévku pozvolna přiveďte k varu a vařte asi 15 minut, dokud brambory nezměknou. Potom do polévky přilijte citronovou šťávu, přisypte nahrubo nasekanou petrželku, dochuťte solí a pepřem a vmíchejte smetanu. Polévku servírujte v hlubokých talířích ozdobenou šlehačkou a petrželkou. Doba: 40 minut

Bramborová se skořicí

Suroviny (na 4 porce): 1 lžíce oleje, cibule, zázvor, 2 brambory, 2 lžičky mletého kmínu, 1 lžička mletého koriandru, ½ lžičky kurkumy, lžička mleté skořice, 4 šálky kuřecího vývaru, sůl, pepř, lžíce bílého jogurtu

Jak na to: V hrnci rozpalte olej. Cibuli jemně nakrájenou a zázvor restujte do změknutí. Přidejte brambory nakrájené na kostičky a restujte minutu. Smíchejte koření se 2 lžičkami studené vody a vytvořte pastu. Přidejte ji k cibuli a bramborám a smažte minutu. Přilijte vývar a ochuťte. Vše rozmixujte dohladka. Vraťte do hrnce a prohřejte. Ozdobte jogurtem a podávejte s opečenými chlebovými krutony nebo s čerstvým pečivem. Doba: 40 minut

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Vážení čtenáři,

náš web ŠÍP přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění našich novinek - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr novinek i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT