Šíp.deník.cz

Pořádný kus jídla: Obrazový návod na domácí ŽIVÁŇSKOU PEČENI

Domácí živáňská
Domácí živáňská
Zdroj: Gurmet
Sdílej článek:

Suroviny na 4 porce: 400 g hovězího (roštěnce, plece), 400 g vepřového (z kýty nebo libovější krkovice), 400 g kuřecích stehenních řízků, 300 g slaniny (anglické či uzeného boku), 500 g  lovenských paprik, 4 cibule, 4 bobkové listy, 7 kuliček nového koření, 4 kuličky jalovce, 250 ml kvalitního červeného vína (není nutné), pepř čtyř barev, sůl. Marináda: 250 ml oleje, 2 větší stroužky česneku, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžička sladké papriky, půl lžičky chilli. Doplňky: 4 nakládané okurky, 4 feferonky, 4 krajíce chleba.

Krok 1

Hovězí, vepřové i kuřecí maso rozdělte na asi 1,5 až 2 cm široké kousky o velikosti dlaně a jen klouby rukou je jemně naklepejte. Uzenou slaninu nakrájejte (nebo si ji můžete nechat nakrájet v obchodě) na asi půlcentimetrové plátky.

Krok 1

Krok 1

Krok 2

Očištěné papriky rozkrájejte na poloviny (větší na čtvrtiny) a cibuli na hrubší kolečka. Maso nasolte, poprašte lehce pepřem čtyř barev a odložte stranou.

Krok 2

Krok 2

Krok 3

MARINÁDA: Z oleje, prolisovaného česneku, hořčice, sladké papriky a chilli koření vymíchejte hladkou emulzi – marinádu. Vložte do ní veškeré maso a pěkně ji do něj (nejlépe opět rukama) zapracujte.

Krok 3

Krok 3

Krok 4

Připravte si větší pekáček a postupně, jako byste vytvářeli ražniči (ale bez jehel), do něj skládejte vrstvy masa, cibule, slaniny a papriky. Jednotlivé vrstvy proložte bobkovým listem, novým kořením a jalovcem. Přidejte zbytek marinády a na závěr zakápněte červeným vínem. Pekáček překryjte alobalem a maso nechte přes noc odležet. Poté pečte v troubě a posledních 30 minut pečte dozlatova bez alobalu.

Krok 4

Krok 4

Variace: Zkuste do marinády přidat trochu kečupu a worcestru nebo místo divokého koření použít bylinky, například rozmarýn s tymiánem, a kuřecí maso nahradit třeba jehněčím, kousky jatýrek nebo pikantní klobásou… Výsledek bude zase trochu jiný, ovšem dlužno dodat, že opět vynikající.

Náš tip: Živáňskou doplní nakládané okurčičky, feferonky i salát z čerstvé zeleniny. Jako příloha sice postačí čerstvý chléb, ale mohou to být i brambory.

Doba: 120 minut + marinování

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů