Krok 1
Hovězí, vepřové i kuřecí maso rozdělte na asi 1,5 až 2 cm široké kousky o velikosti dlaně a jen klouby rukou je jemně naklepejte. Uzenou slaninu nakrájejte (nebo si ji můžete nechat nakrájet v obchodě) na asi půlcentimetrové plátky.
Krok 2
Očištěné papriky rozkrájejte na poloviny (větší na čtvrtiny) a cibuli na hrubší kolečka. Maso nasolte, poprašte lehce pepřem čtyř barev a odložte stranou.
Krok 3
MARINÁDA: Z oleje, prolisovaného česneku, hořčice, sladké papriky a chilli koření vymíchejte hladkou emulzi – marinádu. Vložte do ní veškeré maso a pěkně ji do něj (nejlépe opět rukama) zapracujte.
Krok 4
Připravte si větší pekáček a postupně, jako byste vytvářeli ražniči (ale bez jehel), do něj skládejte vrstvy masa, cibule, slaniny a papriky. Jednotlivé vrstvy proložte bobkovým listem, novým kořením a jalovcem. Přidejte zbytek marinády a na závěr zakápněte červeným vínem. Pekáček překryjte alobalem a maso nechte přes noc odležet. Poté pečte v troubě a posledních 30 minut pečte dozlatova bez alobalu.
Variace: Zkuste do marinády přidat trochu kečupu a worcestru nebo místo divokého koření použít bylinky, například rozmarýn s tymiánem, a kuřecí maso nahradit třeba jehněčím, kousky jatýrek nebo pikantní klobásou… Výsledek bude zase trochu jiný, ovšem dlužno dodat, že opět vynikající.
Náš tip: Živáňskou doplní nakládané okurčičky, feferonky i salát z čerstvé zeleniny. Jako příloha sice postačí čerstvý chléb, ale mohou to být i brambory.
Doba: 120 minut + marinování