Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

Pořádný kus jídla: Obrazový návod na domácí ŽIVÁŇSKOU PEČENI

Sdílej článek:

Suroviny na 4 porce: 400 g hovězího (roštěnce, plece), 400 g vepřového (z kýty nebo libovější krkovice), 400 g kuřecích stehenních řízků, 300 g slaniny (anglické či uzeného boku), 500 g  lovenských paprik, 4 cibule, 4 bobkové listy, 7 kuliček nového koření, 4 kuličky jalovce, 250 ml kvalitního červeného vína (není nutné), pepř čtyř barev, sůl. Marináda: 250 ml oleje, 2 větší stroužky česneku, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžička sladké papriky, půl lžičky chilli. Doplňky: 4 nakládané okurky, 4 feferonky, 4 krajíce chleba.

Krok 1

Hovězí, vepřové i kuřecí maso rozdělte na asi 1,5 až 2 cm široké kousky o velikosti dlaně a jen klouby rukou je jemně naklepejte. Uzenou slaninu nakrájejte (nebo si ji můžete nechat nakrájet v obchodě) na asi půlcentimetrové plátky.

Krok 1

Krok 1

Krok 2

Očištěné papriky rozkrájejte na poloviny (větší na čtvrtiny) a cibuli na hrubší kolečka. Maso nasolte, poprašte lehce pepřem čtyř barev a odložte stranou.

Krok 2

Krok 2

Krok 3

MARINÁDA: Z oleje, prolisovaného česneku, hořčice, sladké papriky a chilli koření vymíchejte hladkou emulzi – marinádu. Vložte do ní veškeré maso a pěkně ji do něj (nejlépe opět rukama) zapracujte.

Krok 3

Krok 3

Krok 4

Připravte si větší pekáček a postupně, jako byste vytvářeli ražniči (ale bez jehel), do něj skládejte vrstvy masa, cibule, slaniny a papriky. Jednotlivé vrstvy proložte bobkovým listem, novým kořením a jalovcem. Přidejte zbytek marinády a na závěr zakápněte červeným vínem. Pekáček překryjte alobalem a maso nechte přes noc odležet. Poté pečte v troubě a posledních 30 minut pečte dozlatova bez alobalu.

Krok 4

Krok 4

Variace: Zkuste do marinády přidat trochu kečupu a worcestru nebo místo divokého koření použít bylinky, například rozmarýn s tymiánem, a kuřecí maso nahradit třeba jehněčím, kousky jatýrek nebo pikantní klobásou… Výsledek bude zase trochu jiný, ovšem dlužno dodat, že opět vynikající.

Náš tip: Živáňskou doplní nakládané okurčičky, feferonky i salát z čerstvé zeleniny. Jako příloha sice postačí čerstvý chléb, ale mohou to být i brambory.

Doba: 120 minut + marinování

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Vážení čtenáři,

náš web ŠÍP přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění našich novinek - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr novinek i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT