Šíp.deník.cz

Předzvěst svatého Valentýna: RŮŽOVÉ DORTÍKY s máslovým krémem

Dortíky s máslovým krémem
Dortíky s máslovým krémem
Zdroj: Gurmet
Sdílej článek:

Suroviny na 12 porcí (forma 20 cm): 200 g změklého másla, nastrouhaná kůra ze 2 pomerančů, 200 g krupicového cukru, 4 vejce, 200 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy. CUKROVÝ SIRUP: 75 g krupicového cukru, 5 lžic pomerančové šťávy, 1 lžíce likéru Grand Marnier. MÁSLOVÝ KRÉM: 250 g másla pokojové teploty, 250 g moučkového cukru, nastrouhaná kůraze 2 pomerančů, špetka soli. POTAŽENÍ: 2 lžíce meruňkové marmelády, 150 g marcipánu, 1 kg fondantu, potravinářské barvy. NA TEMPEROVÁNÍ ČOKOLÁDY: 200 g velmi kvalitní tmavé čokolády. POLEVA: 250 g moučkového cukru, 1 bílek, několik kapek citronové šťávy, hnědé potravinářské barvivo.

Příprava

KORPUS: Troubu předehřejte na 180 °C. Máslo, kůru a cukr dejte do misky a mixujte, dokud nezískáte hladkou a nadýchanou hmotu. Do směsi postupně přidávejte vejce a nakonec zlehka vmíchejte prosátou mouku promíchanou s práškem do pečiva. Směsí naplňte máslem vymazanou a hrubou moukou vysypanou čtvercovou formu. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut. Vychladlý plát podélně rozřízněte na půlky.
CUKROVÝ SIRUP: Všechny ingredience dejte do hrnce a přiveďte k varu. Poté sundejte z plamene a nechte vychladnout. Hotovým cukrovým sirupem potřete horní díl korpusu.
MÁSLOVÝ KRÉM: Všechny suroviny promíchejte metličkovým mixérem. Pak zvyšte rychlost a šlehejte, dokud nezískáte hladký a nadýchaný krém. Svrchu natřete krémem obě dvě části korpusu a vraťte je zpět na sebe tak, aby vrchní díl byl natřen shora, a uložte na hodinu do chladničky.
POTAŽENÍ: V malém hrnci rozpusťte marmeládu a štětcem potřete vrchní část korpusu. Rozválejte marcipán do čtverce o velikosti korpusu a potáhněte pouze vrchní část.

Krok 1

Korpus rozřežte na čtverce o velikosti 2 cm a vrchní část s marcipánem potřete znovu marmeládou. V hrnci rozpusťte bílý fondant a přelejte ho do misky. Přidejte růžovou barvu a promíchejte.

Krok 1

Krok 1

Krok 2

Jednotlivé dortíky polévejte růžovým fondantem, položte je na mřížku a nechte zaschnout. Po zaschnutí je opatrně malým nožíkem odřízněte z mřížky. Namočte si prsty pomocí lehce navlhčeného ubrousku, aby se vám nepřilepily k fondantu. Přikryté dortíky vydrží v chladu asi týden, ale nedávejte je do lednice, tam by se poleva rozpustila.

Krok 2

Krok 3

TEMPEROVANÁ ČOKOLÁDA: Přesně 150 g čokolády dejte do mísy a v mikrovlnce rozpusťte. Pomocí teploměru zkontrolujte teplotu. Čokoláda se rozpouští při 44 až 48 °C. Jakmile dosáhne této teploty, přidejte do ní zbývajících 50 g a promíchejte. Měli byste získat čokoládu o teplotě 28 °C. Nyní ji znovu nahřejte na 32 °C. Takto získáte vytemperovanou čokoládu. Zda jste postupovali správně, zjistíte, když na pečicí papír nastříkáte trochu čokolády – po zaschnutí se musí lesknout. Spodní část dortíků ponořte do čokolády, dejte na mřížku a nechte okapat a zaschnout.

Krok 3

Krok 3

Krok 4

POLEVA: Do misky nasypte cukr a přidejte lehce prošlehaný bílek a citronovou šťávu. Metličkami mixujte při nižší rychlosti. Pokud by byl cukr příliš suchý, přidejte trochu bílku, záleží na velikosti vejce. Při nízké rychlosti mixujte asi 4 minuty, dokud nemáte sníh ušlehaný. Hotovou polevu obarvěte tmavě hnědým potravinářským barvivem a přidejte trochu vody, aby měla lehčí konzistenci. Z pečicího papíru si vytvořte kornoutek, naplňte ho polevou a vrchní části dortíků ozdobte různými ornamenty.

Krok 4

Doba: 90 minut + tuhnutí

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů