Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

Předzvěst svatého Valentýna: RŮŽOVÉ DORTÍKY s máslovým krémem

Sdílej článek:

Suroviny na 12 porcí (forma 20 cm): 200 g změklého másla, nastrouhaná kůra ze 2 pomerančů, 200 g krupicového cukru, 4 vejce, 200 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy. CUKROVÝ SIRUP: 75 g krupicového cukru, 5 lžic pomerančové šťávy, 1 lžíce likéru Grand Marnier. MÁSLOVÝ KRÉM: 250 g másla pokojové teploty, 250 g moučkového cukru, nastrouhaná kůraze 2 pomerančů, špetka soli. POTAŽENÍ: 2 lžíce meruňkové marmelády, 150 g marcipánu, 1 kg fondantu, potravinářské barvy. NA TEMPEROVÁNÍ ČOKOLÁDY: 200 g velmi kvalitní tmavé čokolády. POLEVA: 250 g moučkového cukru, 1 bílek, několik kapek citronové šťávy, hnědé potravinářské barvivo.

Příprava

KORPUS: Troubu předehřejte na 180 °C. Máslo, kůru a cukr dejte do misky a mixujte, dokud nezískáte hladkou a nadýchanou hmotu. Do směsi postupně přidávejte vejce a nakonec zlehka vmíchejte prosátou mouku promíchanou s práškem do pečiva. Směsí naplňte máslem vymazanou a hrubou moukou vysypanou čtvercovou formu. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut. Vychladlý plát podélně rozřízněte na půlky.
CUKROVÝ SIRUP: Všechny ingredience dejte do hrnce a přiveďte k varu. Poté sundejte z plamene a nechte vychladnout. Hotovým cukrovým sirupem potřete horní díl korpusu.
MÁSLOVÝ KRÉM: Všechny suroviny promíchejte metličkovým mixérem. Pak zvyšte rychlost a šlehejte, dokud nezískáte hladký a nadýchaný krém. Svrchu natřete krémem obě dvě části korpusu a vraťte je zpět na sebe tak, aby vrchní díl byl natřen shora, a uložte na hodinu do chladničky.
POTAŽENÍ: V malém hrnci rozpusťte marmeládu a štětcem potřete vrchní část korpusu. Rozválejte marcipán do čtverce o velikosti korpusu a potáhněte pouze vrchní část.

Krok 1

Korpus rozřežte na čtverce o velikosti 2 cm a vrchní část s marcipánem potřete znovu marmeládou. V hrnci rozpusťte bílý fondant a přelejte ho do misky. Přidejte růžovou barvu a promíchejte.

Krok 1

Krok 1

Krok 2

Jednotlivé dortíky polévejte růžovým fondantem, položte je na mřížku a nechte zaschnout. Po zaschnutí je opatrně malým nožíkem odřízněte z mřížky. Namočte si prsty pomocí lehce navlhčeného ubrousku, aby se vám nepřilepily k fondantu. Přikryté dortíky vydrží v chladu asi týden, ale nedávejte je do lednice, tam by se poleva rozpustila.

Krok 2

Krok 3

TEMPEROVANÁ ČOKOLÁDA: Přesně 150 g čokolády dejte do mísy a v mikrovlnce rozpusťte. Pomocí teploměru zkontrolujte teplotu. Čokoláda se rozpouští při 44 až 48 °C. Jakmile dosáhne této teploty, přidejte do ní zbývajících 50 g a promíchejte. Měli byste získat čokoládu o teplotě 28 °C. Nyní ji znovu nahřejte na 32 °C. Takto získáte vytemperovanou čokoládu. Zda jste postupovali správně, zjistíte, když na pečicí papír nastříkáte trochu čokolády – po zaschnutí se musí lesknout. Spodní část dortíků ponořte do čokolády, dejte na mřížku a nechte okapat a zaschnout.

Krok 3

Krok 3

Krok 4

POLEVA: Do misky nasypte cukr a přidejte lehce prošlehaný bílek a citronovou šťávu. Metličkami mixujte při nižší rychlosti. Pokud by byl cukr příliš suchý, přidejte trochu bílku, záleží na velikosti vejce. Při nízké rychlosti mixujte asi 4 minuty, dokud nemáte sníh ušlehaný. Hotovou polevu obarvěte tmavě hnědým potravinářským barvivem a přidejte trochu vody, aby měla lehčí konzistenci. Z pečicího papíru si vytvořte kornoutek, naplňte ho polevou a vrchní části dortíků ozdobte různými ornamenty.

Krok 4

Doba: 90 minut + tuhnutí

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Vážení čtenáři,

náš web ŠÍP přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění našich novinek - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr novinek i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT