Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

RECEPTY: Luxusní domácí dorty

Medovník
Celozrnný dort
Polárkový dort
Sdílej článek:

Baví vás pečení? Pokud ano, zkuste upéct naparáděný domácí dort. Podle našich receptů je to snadné a výsledek bude luxusní.

Mandarinkový dort

Suroviny
Na těsto: 125 g másla, 120 g moučkového cukru, 3 vejce, 150 g hladké mouky, 1 balíček vanilkového pudinku, ½ balíčku kypřicího prášku
Na náplň: 375 g kompotovaných mandarinek, kompotová šťáva, 2 balíčky čirého dort-želé Dr. Oetker
Na krém: 250 g sýru typu lučina, 2 kuličky citronového aroma, 375 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce moučkového cukru, jeden a ½ balíčku smeta-fixu Dr. Oetker
Na ozdobení: 125 ml smetany ke šlehání, ½ balíčku smeta-fixu Dr. Oetker, zbytek rozdrobeného korpusu, zbylé kompotované mandarinky

Jak na to: Na přípravu těsta vyšleháme máslo s moučkovým cukrem a vejci do pěny. Mouku smícháme s pudinkovým práškem a kypřicím práškem a tuto směs prosejeme do vyšlehané hmoty. Vše promícháme. Připravené těsto vlijeme do vymazané dortové formy. Pečeme v předehřáté troubě asi 35 minut. Po vychladnutí korpus dvakrát prořízneme. Vrchní část najemno rozdrobíme, spodní část korpusu vložíme do dortové formy. Na náplň si připravíme dortové želé podle návodu, použijeme šťávu z kompotu. Do teplého želé přimícháme ¾ mandarinek a nalijeme na korpus umístěný ve formě. Přikryjeme druhým plátem korpusu a opatrně přitiskneme. Dort dáme na hodinu do chladničky ztuhnout. Na přípravu krému rozmícháme citronové aroma se sýrem. Smetanu ušleháme s moučkovým cukrem a smeta-fixem a opatrně přimícháme do sýrového krému. Poté do krému přimícháme polovinu rozdrobeného korpusu. Krém rovnoměrně natřeme na dort ve formě a opatrně odstraníme rám formy. Na ozdobení ušleháme smetanu ke šlehání se smeta-fixem a potřeme jí okraje dortu. Dort posypeme zbylým rozdrobeným korpusem a ozdobíme mandarinkami. Doba: 45 minut + chlazení

Medovník

Suroviny
Na těsto: 750 g hladké mouky, 150 g cukru moučky, 90 g sádla, 3 vejce, 2 lžičky jedlé sody, 6 lžic medu, 6 lžic mléka
Na krém: 50 ml mléka, 7 lžic polohrubé mouky, 2 sáčky vanilkového cukru, 3 žloutky, 120 g cukru moučky, 250 g másla

Jak na to: Z hladké mouky, cukru, sádla, vajec, jedlé sody, medu a mléka vytvořte nelepivé těsto a dobře ho propracujte na válu nebo čisté pracovní ploše. Těsto rozdělte na 6 dílů a z každého vyválejte placku o síle asi 0,5 cm. Každou placku vykrojte dokulata podle talíře. Velikost zvolte podle toho, jak velký chcete mít dort. Z odkrojků těsta vyválejte poslední placku. Tu již vykrajovat nemusíte, poslouží na závěrečné zdobení dortu. Placky přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a postupně je upečte v troubě do zezlátnutí, asi 10 minut.
Mezitím si nachystejte krém. Mléko nalijte do kastrolu, přidejte mouku a vanilkový cukr, metlou rozmíchejte a postavte na sporák. Pomalu zahřívejte a stále míchejte. Do horké směsi vešlehejte postupně žloutky a až kaše zhoustne, odstavte ji ze sporáku. Nechte zchladnout a nyní vešlehejte elektrickým šlehačem nebo metlou cukr moučku a na kostky pokrájené máslo. Vyšlehejte hladký krém a nechte ho v lednici vychladit.
Nyní můžete dort sestavit. Krém natřete na placku, přiklopte další plackou a tu opět potřete. Pokračujte, dokud vám nedojdou vykrojené pláty. Poslední potřete i na vrchu a krémem potřete i stěny dortu.  Poslední nevykrojenou placku rozdrobte a vršek dortu i boky připravenými drobečky posypte.
Na dno větší dortové formy položte do kříže dva složené pruhy z pečicího papíru tak, aby přesahovaly ven, to aby se vám pak dort z formy dobře vyndaval. Na ně položte dort a celou formu zabalte do potravinové fólie. Uložte do chladu alespoň přes noc. Medovník se nádherně rozleží a zvláční.
Tip: Posypku ještě promíchejte s půlkou hrnku namletých vlašských ořechů a lžící moučkového cukru a ořechy můžete přidat i do krému.
Doba: 80 minut + 12 hodin na odležení

Celozrnný dort s vínem

Suroviny
Na těsto: 4 vejce, 150 g cukru, kůra z jednoho citronu, 1 balíček vanilkového cukru Dr. Oetker, 150 ml červeného vína, 150 g celozrnné mouky, 2 lžičky kypřicího prášku, 100 g strouhaných mandlí
Na náplň: 200 ml červeného vína, 3 lžíce moučkového cukru, 1 balíček želatinového ztužovače Dr. Oetker, 100 ml vlažné vody, 500 ml smetany ke šlehání
Na ozdobení: hoblinky čokolády, několik kuliček hroznového vína obalených v cukru

Jak na to: Na přípravu těsta ušleháme vejce, cukr, kůru, vanilkový cukr a víno. Smícháme mouku, prášek do pečiva, mandle a opatrně vmícháme do směsi. Těsto nalijeme do dortové formy vyložené papírem na pečení, uhladíme, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut. Vychladlý korpus podélně rozkrojíme.
Na přípravu náplně smícháme víno s cukrem. Želatinový ztužovač připravíme podle návodu a ihned vmícháme do vína. Smetanu ušleháme a vmícháme do směsi. Kolem spodní části korpusu upevníme očištěný okraj formy, naneseme 2/3 náplně. Vložíme druhou polovinu korpusu a potřeme zbytkem náplně. Dáme na hodinu do chladničky. Ozdobíme hoblinkami čokolády a kuličkami hroznového vína. Doba: 40 minut + chlazení

Polárkový dort

Suroviny
Na těsto: 2 vejce, 60 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 60 g hladké mouky
Na čokoládovou pěnu: 1 balení krémové náplně čokoládové Dr. Oetker, 200 ml studeného mléka, 3 lžíce moučkového cukru, 125 ml smetany ke šlehání
Na vanilkovou pěnu: 1 balení krémové náplně vanilkové Dr. Oetker, 200 ml studeného mléka, 3 lžíce moučkového cukru, 125 ml smetany ke šlehání
Na ozdobení: 1 balíček šlehačky v prášku, 150 ml studeného mléka

Jak na to: Na přípravu těsta ušleháme vejce s cukrem a vanilínovým cukrem do pěny, zlehka ručně vmícháme mouku. Těsto nalijeme do vymazané dortové formy a uhladíme. Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 12 minut. Upečený korpus necháme ve formě vychladnout. Na přípravu čokoládové pěny ušleháme krémovou náplň podle návodu. Stejným způsobem připravíme i vanilkovou pěnu. Smetanu ke šlehání ušleháme a polovinu vmícháme do čokoládové a druhou polovinu do vanilkové pěny. Pěny naneseme střídavě po vrstvách na korpus do formy a uhladíme. Dort uložíme na 5 hodin do mrazáku a poté uvolníme pomocí ostrého nože z formy. Šlehačku v prášku ušleháme podle návodu a pomocí cukrářského sáčku dort ozdobíme. Doba: 45 minut + chlazení

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Vážení čtenáři,

náš web ŠÍP přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění našich novinek - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr novinek i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT