Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

RECEPTY: Neodolatelná klasika

Kuře na pivu
Svíčková pečeně
Pečená žebírka
Sdílej článek:

Ať si říká, kdo chce, co chce, našinec si nejvíc pochutná na tradičních českých dobrotách. Tak neváhejte a připravte si ty nejvyhlášenější!

Hovězí po myslivecku

Suroviny na 4 porce: 400 g hovězí svíčkové, olivový olej, myslivecké koření, 150 g červené cibule, 150 g hub (sušené nebo žampiony), lžíce hladké mouky, 50 ml vody, 150 ml červeného vína, kostka hovězího bujónu, konzervované brusinky.

Jak na to: Plátky masa ochutíme divokým kořením a na rozehřátém oleji opečeme dozlatova. Maso vyjmeme a na vypečené šťávě orestujeme nakrájenou cibuli a houby. Zaprášíme moukou, zalijeme vodou a červeným vínem. Přidáme bujón a vše promícháme. Poté zpět vložíme maso a provaříme ještě asi 3 minuty. Servírujeme s bramborovými placičkami a zdobíme brusinkami. Doba: 40 minut.

Svíčková pečeně

Suroviny na 4 porce: 600 g zadního hovězího masa (kýta, loupaná plec, falešná svíčková),100 g uzené slaniny, 100 g másla, 2 cibule, 3 mrkve, 2 kořeny petržele, půl bulvy celeru, 1 lžíce cukru, 1 lžíce nakládaných brusinek, 1 lžíce plnotučné hořčice, 2 citrony, 3 bobkové listy, 10 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 2 snítky tymiánu nebo 1 lžička sušeného, 1 l hovězího vývaru nebo vody, 200 ml smetany, sůl, pepř

Jak na to: Maso odblaňte. Celý kus prošpikujte slaninou nakrájenou na proužky. Ve velkém hrnci, ke kterému máte poklici, rozehřejte máslo a na něj vhoďte nahrubo nakrájenou zeleninu a cibuli. Smažte ji za neustálého míchání asi 15 minut. Zelenina se krásně rozvoní a její chuť se dokonale propojí. Na závěr přidejte lžíci cukru a nechte lehce zkaramelizovat, asi 5 minut.
Osmaženou zeleninu shrňte ke straně a v tuku osmažte osolený a opepřený váleček masa ze všech stran. Sundejte z ohně, do zeleniny vmíchejte brusinky a hořčici. Přidejte jeden oloupaný citron nakrájený na plátky a koření. Rozmístěte zeleninu kolem masa a zalijte vše polovinou vývaru tak, aby maso bylo do ¾ ponořené. Přiklopte pokličkou a vložte kastrol do trouby. Pečte 90 minut a průběžně podlévejte. Maso by mělo být úplně měkké.
Maso vyjměte z hrnce, položte na prkénko, překryjte alobalem a nechte odpočinout. Zatím připravte omáčku. Ze zeleniny vyjměte koření a na sporáku odvařte případné přípečky. Přidejte ještě sklenici vývaru nebo vody. Potom zeleninu propasírujte, aby vznikla hladká omáčka.
Vraťte ji na oheň a vmíchejte smetanu, nechte projít varem a dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Odleželé maso nakrájejte na plátky, na talíř nalijte naběračku omáčky, na ni položte plátky masa a přidejte houskový knedlík. Každou porci můžete ozdobit plátkem citronu a lžičkou brusinkové marmelády. Doba: 120 minut.

Pečená žebírka

Suroviny na 4 porce: 800 g vepřových žebírek, 1 lžíce omáčky hoisin (čínská barbecue omáčka), 2 lžíce sladké sójové omáčky, 2 lžičky medu, 2 lžičky vinného octa, půl lžičky koření pěti vůní (badyán, fenykl, skořice, hřebíček, pepř)

Jak na to: V misce smícháme omáčku hoisin, sójovku, med, ocet a koření. Směsí pomažeme žebra ze všech stran. Rozpalíme troubu na 180 °C. Žebra vyrovnáme do menšího pekáčku a vložíme do trouby. Pečeme 30 až 40 minut, občas otočíme. Až se maso bude lesknout a začne se lehce připalovat, vyndáme ho z trouby. Ihned servírujeme, nejlépe s čerstvým chlebem. Doba: 50 minut.

Kuře na pivu

Suroviny na 4 porce: 1 kuře, 250 g anglické slaniny, sůl, pepř, 200 g cibule šalotky, 3 bobkové listy, 5 dl černého piva

Jak na to: Slaninu nakrájíme na malé kostky. Kuře naplníme částí slaniny, bobkovými listy a vložíme do pekáče. Poté kuře osolíme, opepříme, obložíme zbytkem slaniny, podlijeme pivem a pečeme při teplotě 180° C asi 1,5 hodiny do měkka. Během pečení kuře přeléváme vypečenou šťávou, popřípadě přiléváme po troškách další pivo. Podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovým knedlíkem. Doba: 100 minut.

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Vážení čtenáři,

náš web ŠÍP přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění našich novinek - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr novinek i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT