Šíp.deník.cz

RECEPTY: Tipy na vydatnou svačinu

4 fotografií 4
Sýrová pomazánka
Sýrová pomazánka
Zdroj: Gurmet
Frankfurtská polévka Omeleta s drůběžím masem Vejce s hořčičnou omáčkou
Sdílej článek:

Pokud ráno nestíháte snídani, nevadí. Vše může zachránit svačina a klidně i vydatná. Od tradiční polévky či omelety až po krajíc chleba s domácí pomazánkou.

Sýrová pomazánka

Suroviny (pro 4 osoby): 200 g tvrdého sýra, 3 lžíce majonézy, 3 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce bílého jogurtu, 1 lžička nastrouhaného křenu, 3 nakládané okurky, 10 nakládaných cibulek, 30g ořechů, 100 g moravského uzeného, sůl, pepř, tabasko

Jak na to: Sýr nastrouháme, přidáme majonézu, zakysanou smetanu, jogurt a křen a promícháme. Okurky, cibulky a ořechy nasekáme, maso nakrájíme na kostičky. Vše promícháme, osolíme, opepříme a dochutíme tabaskem. Pomazánku necháme asi 30 minut uležet v lednici. Podáváme na celozrnném pečivu nebo křehkých toustech. Doba: 25 minut

Frankfurtská polévka

Suroviny (pro 4 osoby): 1 cibule, 40g másla, 1 lžička mleté papriky, 1 lžíce hladké mouky, 2 brambory,
2 párky, sůl, pepř, petrželka na ozdobu

Na zeleninový vývar: 2 mrkve, 1 petržel, ¼ celeru, 1 cibule, ½ menšího pórku, 1 svazek petrželky, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře,1 bobkový list

Jak na to: Mrkev, petržel a celer očistíme a pokrájíme na větší kusy. Dáme do hrnce spolu s oloupanou a přepůlenou cibulí a pokrájeným pórkem. Přidedáme svazeček petrželky a koření a zalijeme asi 1,5 litrem vody. Přivedeme k varu a vaříme asi 50 minut. Hotový vývar scedíme a necháme stranou. Cibuli nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme cibuli a smažíme, dokud nezezlátne.
Pak přidáme mletou papriku, dobře rozmícháme a zasypeme moukou. Smažíme další 4 minuty a opět mícháme. Vzniklou jíšku zalijeme připraveným zchladlým vývarem a případné hrudky dobře rozmícháme metličkou. Osolíme, opepříme a přiveďeme k varu. Zmírníme plamen a povařte 20 minut.

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Nasypeme je do polévky a dál vaříme do změknutí, asi 10 minut.

Párky pokrájejíme na kolečka a osmažíme je na pánvi do zezlátnutí. Přebytečný tuk slijeme a párky vmícháme do polévky. Necháme ještě projít varem a odstavíme z ohně. Polévku ozdobíme nasekanou petrželkou.

Tip: Pro zjemnění chuti vmíchejte do polévky před koncem vaření ještě půl hrnku mléka.

Doba: 60 minut

Omeleta s drůbežími játry

Suroviny (pro 4 osoby): 16 ks drůbežích jater, oříšek másla, 1 cibule,  1 lžíce bílého vína, 12 vajec, sůl, pepř

Jak na to: Játra očistíme, okořeníme a nakrájíme. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a necháme zpěnit. Zakápneme troškou vína a restujeme s játry. Vejce našleháme v míse, osolíme, opepříme, vlijeme na pánev a smažíme dozlatova. Hotovou omeletu dáme na talíř, rozložíme na ni játra a přehneme ji. Podáváme s čerstvým pečivem a kyselou okurkou. Doba: 20 minut

Vejce s hořčičnou omáčkou
Suroviny (pro 4 osoby): 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 250 ml zeleninového vývaru, 100 ml bílého vína, 100 ml smetany na vaření, 3 lžíce plnotučné hořčice, sůl, černý pepř, 1 lžička cukru, 3 lžíce vinného octa, 8 vajec (uvařených natvrdo a oloupaných), 2 lžíce nasekané pažitky

Jak na to: V hrnci rozpustíme máslo, vsypeme do něj mouku a za stálého míchání připravíme zlatavou jíšku. Zalijeme ji horkým vývarem, přilijte víno, smetanu, přidáme hořčici a podle chuti osolíme, opepříme a osladíme. Nakonec dochutíme octem. Do podávací mísy nalijeme omáčku, na ni vyskládáme rozpůlená vejce a ozdobíme nasekanou pažitkou. Doba: 25 minut

Vejce s hořčičnou omáčkou

Suroviny (pro 4 osoby): 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 250 ml zeleninového vývaru, 100 ml bílého vína, 100 ml smetany na vaření, 3 lžíce plnotučné hořčice, sůl, černý pepř, 1 lžička cukru, 3 lžíce vinného octa, 8 vajec (uvařených natvrdo a oloupaných), 2 lžíce nasekané pažitky

Jak na to: V hrnci rozpustíme máslo, vsypeme do něj mouku a za stálého míchání připravíme zlatavou jíšku. Zalijeme ji horkým vývarem, přilijte víno, smetanu, přidáme hořčici a podle chuti osolíme, opepříme a osladíme. Nakonec dochutíme octem. Do podávací mísy nalijeme omáčku, na ni vyskládáme rozpůlená vejce a ozdobíme nasekanou pažitkou. Doba: 25 minut

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů