Shakshuka, nebo chcete-li česky Šakšúka, je vydatnější snídaně, kterou můžete s trochou dobré vůle servírovat i jako chutnou večeři či lehký oběd. Hodí se prostě pro každou příležitost! Název tohoto jídla v překladu znamená „všechno dohromady“, a to naprosto vystihuje celé vaření - nijak se u přípravy nenadřete.
Jako první začali Shakshuku vařit v Jemenu a Tunisu, není přesně jisté, ve kterém z těchto států dříve. Připravuje se především z rajčat, papriky, cibule, koření a vajec. Existuje ale i podoba s klobásou, nebo se do ní přidává sýr feta, variant je asi stejně jako naší bramboračky.
Do Izraele, kde je Shakshuka vedle hummusu a falafelu považována za národní jídlo, ji přivezli uprchlíci z Afriky, šlo o levný pokrm, který byl zdravý a vydatný, takže mezi chudými utečenci patřil k základní kuchařské výbavě. Bylo to jídlo tak chutné, že si ho Židé okamžitě zamilovali.
Nyní si díky našemu receptu budete moci tuto oblíbenou lahůdku připravit i vy.
Budete potřebovat:
1x konzerva krájených rajčat
1x rajtový protlak
2x cibule
4x vejce
1 x lžička červení papriky
1x lžička římského kmínu
3x stroužek česneku
Koriandr
Olivový olej
Sůl a pepř
Jak na to:
Nakrájíme cibuli a papriku na menší kousky. Ve středním kastrolu si rozpálíme olivový olej a zlehka na něm osmahneme cibuli a papriku, necháme 5 minut podusit. Vhodíme do kastrolu česnek, zamícháme, a přidáme protlak, rajčata a koření. Dusíme dalších 15 minut, podle potřeby podléváme vodou, aby se jídlo nepřipalovalo. Po uplynutí dané doby do směsi kuchyňskou lžící uděláme 4 důlky, do kterých rozklepneme vejce. Dusíme, dokud bílek zcela nezbělá. Posypeme koriandrem a můžeme servírovat.
Celý recept lze zhlédnout v našem videu, které naleznete v galerii, nebo přímo v okně našeho článku.