Šíp.deník.cz

VIDEORECEPT: Báječná Shakshuka okouzlila Blízký východ. Je zdravá a levná!

5 fotografií 5
Vydatná snídaně nebo lehký oběd, shukshuka poslouží při mnoha příležitostech.
Vydatná snídaně nebo lehký oběd, shukshuka poslouží při mnoha příležitostech.
Zdroj: Soňa Broulíková
S tímhle recept uvaříte. Vejce dodávají jídlu dostatek bílkovin. Petržel vyladí chuť. Jen se do toho pustit!
Sdílej článek:
VIDEO Shukshuka

Shukshuka

Není nad rychlý a nenáročný recept, který učaruje chuťovým buňkám a nepatří mezi ty, jež vaříte pořád dokola. A když je navíc zdravý – kdo by odolal? Naučte se s námi izraelské národní jídlo, které pochází původně ze severní Afriky. Splňuje vše výše zmíněné a navíc se opravdu snadno vaří.

Shakshuka, nebo chcete-li česky Šakšúka, je vydatnější snídaně, kterou můžete s trochou dobré vůle servírovat i jako chutnou večeři či lehký oběd. Hodí se prostě pro každou příležitost! Název tohoto jídla v překladu znamená „všechno dohromady“, a to  naprosto vystihuje celé vaření - nijak se u přípravy nenadřete.

Jako první začali Shakshuku vařit v Jemenu a Tunisu, není přesně jisté, ve kterém z těchto států dříve. Připravuje se především z rajčat, papriky, cibule, koření a vajec. Existuje ale i podoba s klobásou, nebo se do ní přidává sýr feta, variant je asi stejně jako naší bramboračky.

Do Izraele, kde je Shakshuka vedle hummusu a falafelu považována za národní jídlo, ji přivezli uprchlíci z Afriky, šlo o levný pokrm, který byl zdravý a vydatný, takže mezi chudými utečenci patřil k základní kuchařské výbavě. Bylo to jídlo tak chutné, že si ho Židé okamžitě zamilovali.

Nyní si díky našemu receptu budete moci tuto oblíbenou lahůdku připravit i vy.

Budete potřebovat:

1x konzerva krájených rajčat

1x rajtový protlak

2x cibule

4x vejce

1 x lžička červení papriky

1x lžička římského kmínu

3x stroužek česneku

Koriandr

Olivový olej

Sůl a pepř

 

Jak na to:

Nakrájíme cibuli a papriku na menší kousky. Ve středním kastrolu si rozpálíme olivový olej a zlehka na něm osmahneme cibuli a papriku, necháme 5 minut podusit. Vhodíme do kastrolu česnek, zamícháme, a přidáme protlak, rajčata a koření. Dusíme dalších 15 minut, podle potřeby podléváme vodou, aby se jídlo nepřipalovalo. Po uplynutí dané doby do směsi kuchyňskou lžící uděláme 4 důlky, do kterých rozklepneme vejce. Dusíme, dokud bílek zcela nezbělá. Posypeme koriandrem a můžeme servírovat.

 

Celý recept lze zhlédnout v našem videu, které naleznete v galerii, nebo přímo v okně našeho článku.

Nesmí vám uniknout
Nesmí vám uniknout
Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů