Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více

VELIKONOČNÍ inspirace: Beránek s pudingem a figurky pro koledníky

Perníčky a vajíčka
Beránek s pudingem
Figurky pro koledníky
Hroznové copánky
Sdílej článek:

K svátkům jara patří i stůl plný dobrot. Vybrali jsme pro vás tipy, které nejen skvěle chutnají, ale poslouží i jako dekorace.

Perníčky a vajíčka

Suroviny na 50 kusů
Na těsto: 240 g hladké mouky, 70 g kakaa, 140 g moučkového cukru, 1 balíček kypřicího prášku do perníku, 2 lžíce medu, 2 vejce
Na zdobení: 1 bílek na potření, 1 balení tubiček na zdobení

Jak na to: Na přípravu těsta prosejeme na vál mouku s kakaem, přidáme cukr, kypřicí prášek do perníku, med a vejce. Vypracujeme hladké těsto. To na pomoučeném vále vyválíme a formičkami vykrajujeme různé tvary. Perníčky položíme na plech vyložený papírem na pečení a dáme péct do předehřáté trouby asi na 15 minut. Horké perníčky potřeme rozšlehaným vaječným bílkem. Po vychladnutí perníčky pomocí zdobicích tub ozdobíme podle vlastní fantazie. Uchováváme v uzavřené krabici v chladu. Doba: 40 minut

Beránek s pudingem

Suroviny na 1 formu
Na těsto: 3 vejce, 150 g moučkového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 5 lžic rostlinného oleje, 5 lžic horké vody, 150 g polohrubé mouky, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, 1 balíček vanilkového pudingu, 1 lžička strouhané citronové kůry, 10 kapek citronového aroma, špetka soli
Na ozdobu: rozinky na očička, 1 balíček vanilkového cukru

Jak na to: Na přípravu těsta utřeme žloutky s cukrem a vanilínovým cukrem, přidáme olej a horkou vodu. Vyšleháme do pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva, pudingem a citronovou kůrou. Přidáme do žloutkové pěny. Do bílků přidáme citronové aroma a špetku soli. Ušleháme tuhý sníh, který vmícháme do těsta. Všechno jemně, ale důkladně promícháme. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané spodní části formy. Přiklopíme vrchní částí. Pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut. Po upečení necháme beránka vychladnout ve formě. Poté vyklopíme, rozinky přitlačíme jako očička a hotového beránka pocukrujeme. Doba: 50 minut

Figurky pro koledníky

Suroviny na 9 kusů: 1 balíček Polevy tmavé,1 balíček Polevy světlé, 50 g nasekaných lískových oříšků, 50 g sušených brusinek

Jak na to: Polevy rozpustíme podle návodu. Na plech vyložený potravinářskou fólií naskládáme formičky a polevu nalijeme do formiček asi do výšky 1 cm. Pokud chceme figurky žíhané, můžeme střídavě do formiček nalévat světlou a tmavou polevu. Do ještě tekuté polevy vložíme oříšky a brusinky a necháme ztuhnout. Po ztuhnutí odstraníme formičky a čokoládové figurky zabalíme pro koledníky do celofánu a ozdobíme mašlí. Doba: 20 minut + tuhnutí

Hroznové copánky

Suroviny na 12 kusů
Na těsto: 450 g hladké mouky, 1 balíček sušeného droždí, 1 lžička soli, 75 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 175 ml vlažného mléka, 100 g rozpuštěného másla, 1 vejce, 1 bílek
Na náplň: 1 balíček Zlatého klasu Dr.Oetker, 300 ml mléka, 50 g cukru
Na potření: 1 žloutek, 1 lžíce mléka
Na ozdobení: 400 g hroznového vína bez pecek, 1 balíček Dort-želé čirého, 250 ml vody, 2 lžíce cukru

Jak na to: Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s droždím, solí, cukrem a vanilínovým cukrem. Přidáme mléko, máslo, vejce a bílek a ručně vypracujeme dohladka. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut na teplém místě kynout. Na přípravu náplně uvaříme Zlatý klas podle návodu, ale s 300 ml mléka a 50 g cukru, necháme vychladnout. Z vykynutého těsta na pomoučené pracovní ploše vytvoříme váleček a nakrájíme ho na 12 stejných dílů. Každý díl rozdělíme na 3 díly a vytvoříme válečky dlouhé asi 15 cm. Ze třech válečků spleteme copánek, konce copánku spojíme a naneseme na plech vyložený papírem na pečení. Věnečky potřeme žloutkem rozšlehaným v mléce. Do každého věnečku naneseme náplň. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 15 minut. Poté necháme vychladnout. Na ozdobení naskládáme hroznové víno do středu věnečků. Dort-želé připravíme s vodou a cukrem podle návodu a věnečky jím potřeme. Doba: 60 minut

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipná videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.