Šíp.deník.cz

Sladké PLODY PODZIMU: Recepty na dýňovou buchtu či švestkový koláč

3 fotografií 3
Maková bábovka a dýňová buchta
Maková bábovka a dýňová buchta
Zdroj: Koláž Šíp
Maková bábovka Dýňová buchta Švestkový koláč
Sdílej článek:

Sklidili jste dostatek jablek, švestek či jiných plodů podzimu? Pak se vám určitě budou hodit naše tipy na výtečné domácí moučníky.Nechte se inspirovat!

Maková bábovka

Suroviny na 1 formu
Na těsto: 250 g změklého másla, 200 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, špetka soli, 4 vejce, 330 g hladké mouky, 1 balíček kypřicího prášku do pečiva, 75 ml mléka
Na náplň: 250 g hotové makové náplně, 1 vejce, 6 lžic vaječného likéru
Na ozdobení: 1 balíček Polevy tmavé

Jak na to: Na přípravu těsta v míse vyšleháme máslo s cukrem, vanilínovým cukrem a solí dohladka. Postupně zašleháme vejce. Přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem a střídavě s mlékem krátce zašleháme do směsi. Makovou náplň nasypeme do mísy. Přidáme vejce a likér a metličkou vymícháme dohladka. Těsto střídavě s náplní naplníme do vymazané a moukou vysypané formy. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 40 minut. Bábovku necháme zchladnout a vyklopíme z formy. Na ozdobení nastrouháme část polevy na hoblinky. Zbylou polevu rozpustíme ve vodní lázni. Bábovku polijeme, posypeme čokoládovými hoblinkami a necháme zatuhnout. Doba: 60 minut

Dýňová buchta

Suroviny na 1 formu
Na těsto: 200 g hladké mouky, na špičku nože kypřicího prášku do pečiva, 50 g hnědého cukru, špetka soli, 50 g změklého másla, 100 g čerstvého sýra (např. lučina)
Na vanilkovou náplň: 1 balíček Crème Olé pudingu bez vaření s vanilkovou příchutí Dr.Oetker, 300 ml mléka
Na dýňovou náplň: 700 g očištěné dýně Hokkaido, 4 lžíce vody, 100 g hnědého cukru, 1 vejce, 100 g čerstvého sýra (např. lučina), 1 balíček Pudingu Naturamyl s vanilkovou příchutí
Na ozdobení: 50 g hnědého cukru, 50 g dýňových semínek

Jak na to: Na přípravu dýňové náplně nakrájíme dýni na kostičky, vložíme do hrnce, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Dýni rozmixujeme, nalijeme do sítka, necháme okapat a vychladnout. Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s kypřicím práškem, cukrem a solí. Přidáme máslo a sýr a ručně vypracujeme hladké těsto. Na pomoučené pracovní ploše ze dvou třetin těsta vyválíme kruh. Naneseme na dno vymazané formy a přitlačíme. Vložíme do předehřáté trouby a předpečeme asi 15 minut. Ze zbytku těsta vytvarujeme váleček a rukou přitlačíme na okraj formy tak, aby vznikl okraj vysoký asi 2 cm. V míse vařečkou smícháme dýni s cukrem, vejcem, sýrem a pudingem a vyšleháme dohladka. Náplň rozetřeme na těsto. Vložíme do trouby a dopečeme asi 35 minut. Na vanilkovou náplň připravíme Crème Olé s mlékem podle návodu na obale. Naneseme na vychladlý koláč. Do podávání uchováváme v chladu. Na pánvi opražíme cukr a přidáme dýňová semínka. Mícháme tak dlouho, dokud se semínka neobalí karamelem. Necháme vychladnout a koláč jimi ozdobíme. Doba: 55 minut

Švestkový koláč

Suroviny na 1 formu
Na těsto: 150 g hladké mouky, půl lžíce kypřicího prášku do pečiva, 65 g cukru, 1 vejce, 75 g změklého másla
Na náplň: 750 g švestek
Na vanilkový krém: 1 balíček Pudingu Originál s vanilkovou příchutí, 40 g cukru, 500 ml mléka
Na ozdobení: 1 lžíce moučkového cukru, 1 balíček vanilínového cukru

Jak na to: Na přípravu těsta smícháme v míse mouku s kypřicím práškem. Přidáme cukr, vejce, máslo a vše ručně zpracujeme dohladka. Z těsta vyválíme kulatý plát o průměru 30 cm a vložíme do vymazané a moukou vysypané formy. Okraj lehce povytáhneme a přitlačíme. Korpus na několika místech propíchneme vidličkou. Formu vložíme do předehřáté trouby a předpečeme asi 10 minut. Na přípravu náplně omyjeme švestky, zbavíme pecek a rozkrojíme podélně na čtvrtiny. Na přípravu vanilkového krému uvaříme puding s cukrem a mlékem podle návodu. Puding rozetřeme na předpečený korpus. Švestky naskládáme slupkou dolů na puding. Vložíme do předehřáté trouby a dopečeme po dobu asi 20 minut. Po vychladnutí smícháme moučkový s vanilínovým cukrem a koláč pocukrujeme. Doba: 45 minut

Náš tip: Všechny recepty jsou připraveny a pečlivě vyzkoušeny ve Zkušební kuchyni Dr. Oetker. Pokud použijete suroviny této značky, máte záruku, že se vám moučník vždy povede.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů