Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

SLANÉ DOBROTY z trouby: Čtyři recepty, které musíte vyzkoušet

Kynuté bochánky
Plněné taštičky
Broklicové pirohy
Špenátové koláčky
Sdílej článek:

Oblíbeným zpestřením jídelníčku může být i nějaký pokrm z kategorie slaného pečení. Jak jsme se přesvědčili, zkombinovat se dá cokoliv a výsledek uspokojí i ty největší mlsouny.

Kynuté bochánky

Suroviny (pro 4 osoby): 1 balíček sušeného droždí, 5 g krystalového cukru, 10 dl vlažné vody, 400 g hladké mouky, špetka soli, 30 g rostlinného tuku Hera, 2 vejce, 45 g odstátého rostlinného tuku

Jak na to: Vytvořte kvásek z droždí, cukru a vlažné vody, jeho povrch posypte trochou mouky. Nechte vykynout asi 10 minut na teplém místě. V míse smíchejte prosetou mouku se solí a nadrobte tuk Hera. Přidejte rozšlehaná vejce a kvásek a vypracujte vláčné těsto. Poté na těsto vylijte roztavený tuk Hera, vložte jej do velké mísy, přikryjte vlhkou utěrkou a nechte vykvasit na dvojnásobný objem na teplém místě. Pak jej znovu promíchejte, abyste vytlačili veškerý vzduch. Postupně vyformujte z těsta koule velké asi jako pěst. Nechte je kynout ještě 15 minut a pečte je v předehřáté troubě, dokud nezhnědnou. Doba: 60 minut

Plněné taštičky

Suroviny (pro 4 osoby): 200 g vařené čočky, několik lžic hladké mouky, ½ prášku do pečiva, špetka chilli, špetka kari, sůl
Náplň: 1 mrkev, 1 cibule, hrst špenátu, 1 lžíce másla

Jak na to: Cibuli nasekejte nadrobno. Mrkev nakrájejte na kostičky. Špenát nakrájejte na kousky. Na pánvi zahřejte máslo, přidejte cibuli a lehce ji osmažte. Pak přisypte mrkev a chvilku restujte. Nakonec přidejte špenát a nechte v pánvi zavadnout. Vařenou čočku dejte do mísy, přidejte mouku, kypřicí prášek, koření a sůl. Vypracujte těsto, vyválejte je a vykrajovací formičkou vykrojte kolečka. Na každé dejte lžičku nádivky, v polovině těsto přehněte a na okrajích je stiskněte pomocí zubů vidličky. Taštičky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte dozlatova. Doba: 40 minut

Brokolicové pirohy

Suroviny (pro 4 osoby): 1 brokolice, 100 g smetanového taveného sýra, 1 balíček listového těsta, 2 vejce, sezamové semínko, sůl, pepř

Jak na to: Brokolici omyjte, rozeberte na růžičky a vařte 10 minut v páře. Ještě teplou zeleninu rozmačkejte, vmíchejte vejce, tavený sýr, podle chuti přisolte a opepřete. Těsto nechte chvíli uležet a poté z něj rozválejte 3 mm tenkou vrstvu. Tu nakrájejte na čtverce 10x10 cm a směs do nich rovnoměrně rozprostřete. Čtverce pak opatrně přeložte do tvaru trojúhelníku. Okraje přitlačte vidličkou a posypte sezamovými semínky nebo kmínem. Pečte 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Doba: 40 minut

Špenátové koláčky

Suroviny (pro 4 osoby): 250 g polohrubé mouky, 125 g másla, 1 vejce + 1 žloutek na potření, 7 lžic studené vody, 1 lžíce citronové šťávy, 200 g čerstvého špenátu, 4 střední rajčata, 2 bochánky mozzarelly, sůl

Jak na to: Mouku prosejte na vál, osolte, přidejte rozsekané máslo, špičkami prstů vytvořte drobenku a uprostřed udělejte důlek. Do něj nalijte vejce rozšlehané ve vodě s citronovou šťávou a rychle vypracujte těsto. Spařte špenát, rajčata nakrájejte na kolečka, sýr na plátky. Troubu rozehřejte na 180 °C. Z odleželého těsta vyválejte 3 mm silnou placku, a z ní vykrájejte formičkou kolečka. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete je žloutkem a poklaďte kolečky sýra a rajčat. Pečte asi 10 minut a pak přidejte lístky špenátu a dopečte. Doba: 50 minut

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Vážení čtenáři,

náš web ŠÍP přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění našich novinek - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr novinek i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT