Šíp.deník.cz

Snadný a rychlý návod na výrobu DŽEMU: Lze použít na jakékoli ovoce!

4 fotografií 4
Jahodový džem
Jahodový džem
Zdroj: Gurmet
Krok 1 Krok 2 Krok 3
Sdílej článek:

Suroviny na 3 sklenice à 375 ml: 1 kilo jahod, 1 balíček Gelfixu Extra 2:1, 350 g cukru.

Krok 1

Připravené ovoce nakrájíme na malé kousky nebo rozmixujeme a odvážíme odpovídající množství, resp. odměříme odpovídající množství šťávy. Obsah gelfixu smícháme se dvěma polévkovými lžícemi cukru a přidáme k ovoci, resp. ovocné šťávě. 

Krok 2

Za stálého míchání vaříme asi minutu. Poté přidáme zbytek cukru a povaříme minimálně 5 minut. Provedeme želírovací zkoušku. Jestli je marmeláda dostatečně hustá, poznáme nejlépe, když ze směsi odebereme 2 kávové lžičky horké hmoty, nalijeme ji na studený talířek, který jsme chvíli předtím dali do ledničky. Pokud hmota ztuhne, můžeme ji nalévat do sklenic. Pokud je džem málo tuhý, přidáme lžičku kyseliny citronové a přivedeme ho znovu k varu. 

Krok 3

Ze zavařeniny odebereme případnou pěnu. Ihned plníme až po okraj do připravených sklenic. Sklenice uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.

Náš tip: Tento velmi jednoduchý postup je univerzální a můžete ho použít na všechny druhy ovoce.

Doba: 40 minut 

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů