Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

Stálice české kuchyně: Hodně KALORIÍ, ale velká DOBROTA!

Hospodská svíčková
Plněné špekáčky
Křupavá žebírka
Bůček se zelím
Sdílej článek:

Vepřové, hovězí, polévky, ve kterých stojí lžíce, to je klasická česká kuchyně, které se správný jedlík nikdy nenabaží.

Hospodská svíčková

Suroviny na 4 porce: 600 g hovězího zadního, lžíce plnotučné hořčice, 60 g slaniny, 10 g soli, 80 g tuku, čtvrt celeru, 1 mrkev, 1 petržel, 1 cibule, 300 ml vody, 5 zrníček celého pepře, 4 zrníčka nového koření, 1 bobkový list, 30 g citronu, 20 ml octa, 20 g cukru, 30 g másla, 60 g hladké mouky, 100 ml smetany, 100 ml šlehačky, 40 g brusinek

Jak na to: Z kořenové nakrájené zeleniny a cibule připravte orestovaný a dozlatova opečený základ, který ochuťte octem, cukrem, solí a hořčicí. Přidejte divoké koření a do základu vložte prošpikované a opečené maso. Maso duste doměkka. Smíchejte smetanu s moukou a omáčku zahustěte. Důkladně ji provařte, přidejte citronovou kůru a máslo. Na talíři ozdobte šlehačkou a brusinkami, servírujte se žemlovým nebo kynutým knedlíkem. Doba: 60 minut

Plněné špekáčky

Suroviny na 4 porce: 4 ks špekáčků, sůl, lžička pálivé mleté papriky, 10 dkg uzeného sýra vcelku, 1 cibule, 1 oranžová nebo červená paprika, 1 cuketa nebo lilek

Jak na to: Špekáčky nařízněte a zevnitř osolte, posypte paprikou a vložte do každého klínek uzeného sýra. Naplněné špekáčky položte na pekáč, obložte nakrájenou cibulí, plátky cukety a proužky papriky. Pečte v troubě, dokud zelenina nezměkne a špekáčky nemají křupavou kůrčičku. Servírujte s pečivem. Doba: 30 minut

Křupavá žebírka

Suroviny na 4 porce: 1 lžíce omáčky hoisin (čínská barbecue omáčka), 2 lžíce sladké sójové omáčky, 2 lžičky medu, 2 lžičky vinného octa, ½ lžičky koření pěti vůní (badyán, fenykl, skořice, hřebíček, pepř), 800 g vepřových žebírek

Jak na to: V misce smíchejte omáčku hoisin, sójovku, med, ocet a koření. Směsí pomažte žebra ze všech stran. Rozpalte troubu na 180 °C. Žebra naskládejte do pekáčku a vložte do trouby. Pečte 40 minut, občas otočte. Až se maso bude lesknout a začne se lehce připalovat, vyndejte ho z trouby. Ihned servírujte, nejlépe s čerstvým chlebem. Doba: 50 minut

Bůček se zelím

Suroviny na 4 porce: 600 g vepřového bůčku, 10 g soli, 1 oloupaná cibule, 1 stroužek česneku, 10 g hladké mouky, 100 ml vody, sáček kysaného zelí, 2 lžíce sádla

Jak na to: Bůček s kůží nakrájejte na kostky (asi 150 g), cibuli nakrájejte na kostičky a dejte do pekáče. Na cibulku poskládejte kostky z bůčku, ty osolte, podlijte vodou a dejte péct. Po cca 20 minutách pekáč vyndejte z trouby a nakrájejte kůži na kostičky. Přidejte utřený česnek a pečte doměkka. Kůže musí zůstat křupavá. Maso vyndejte a z cibulky připravte šťávu. Kysané zelí propláchněte studenou vodou, překrájejte a duste pár minut na sádle. Podle chuti přisolte nebo oslaďte. Bůček podávejte se zelím, s bramborovými noky nebo knedlíkem. Doba: 50 minut

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Vážení čtenáři,

náš web ŠÍP přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění našich novinek - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr novinek i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT