Šíp.deník.cz

SÝROVÉ VARIACE: Špízy, nadýchané suflé a gratinované brambory

4 fotografií 4
Sýrové špízy a gratinované brambory
Sýrové špízy a gratinované brambory
Zdroj: Gurmet
Sýrové špízy Gratinované brambory Makarony s gorgonzolou Nadýchané suflé
Sdílej článek:

Máte rádi eidam, parmazán, nivu nebo gorgonzolu? Pak jimi obohaťte pokrmy, které právě díky sýrům získají ten správný šmrnc.

Sýrové špízy

Suroviny na 4 porce: 2 vejce, 100 ml světlého piva, 100 g polohrubé mouky, 200 g eidamu, 2 hermelíny, olej na smažení, sůl

Jak na to: Vejce osolte a rozšlehejte s pivem a moukou na řidší těsto. Sýr nakrájejte na kostky a hermelín na osminky. Kousky sýra navlékněte na špejle a takto vcelku je obalte v těstíčku. Poté postupně osmažte dozlatova na rozpáleném oleji. Podávejte s rychlým bramborovým salátem nebo vařenými bramborami. Doba: 30 minut

Gratinované brambory

Suroviny na 6 porcí: 1 kg brambor, 3 balení mozzarelly, 50 g strouhanky, 100 g dušené šunky, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, sušené bylinky

Jak na to: Brambory uvařte ve slupce a nechte je vychladnout. Pak je oloupejte a nakrájejte na stejnoměrné plátky. Do zapékací misky klaďte střídavě vrstvu brambor, vrstvu na plátky nakrájené mozzarelly a nasekané šunky. Průběžně brambory prosolte, případně jinak okořeňte dle chuti. Zakončete vrstvou brambor. Nakonec posypte strouhankou, pokapejte olivovým olejem a nechte zapéct v troubě zhruba 30 minut. Poté brambory servírujte a dozdobte sušenými bylinkami. Doba: 50 minut

Makarony s gorgonzolou

Suroviny na 4 porce: 150 g gorgonzoly, 150 g šunky, 1 lžíce oleje, 250 ml zakysané smetany, 1 lžička cukru krupice, 400 g makaronů, hrst nasekané čerstvé petrželky nebo pažitky, sůl, pepř

Jak na to: Gorgonzolu a šunku nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte trošku oleje, přisypte do něj šunku a lehce ji opečte. Pak vsypte gorgonzolu a promíchejte, dokud se gorgonzola úplně nerozteče. Poté přimíchejte zakysanou smetanu a přisypte lžičku cukru. Dochuťte podle potřeby solí, pepřem a nechte zlehka probublávat asi 10 minut. Makarony uvařte podle návodu na obalu al dente. Sceďte je, nechte okapat a vysypte na talíř. Přelijte omáčkou z gorgonzoly a posypte petrželkou nebo pažitkou. Doba: 25 minut

Nadýchané suflé

Suroviny na 6 porcí: 30 g másla + trocha na vymazání formiček, 1 lžíce strouhaného parmazánu, 30 g hladké mouky, 200 ml mléka, 4 žloutky, půl lžičky dijonské hořčice, 100 g nastrouhaného čedaru, 6 bílků, sůl, pepř

Jak na to: Šest nádob na suflé o obsahu 200 ml vymažte máslem, dno a stěny vysypte nastrouhaným parmazánem. V rendlíku rozehřejte máslo, vmíchejte do něj mouku a smažte 2 minuty. Vznikne světlá jíška, která je základem bešamelové omáčky, jež patří do správného suflé. Rendlík odstavte a jíšku rozřeďte vychladlým mlékem. Vraťte na oheň a vzniklou omáčku nechte houstnout asi 5 minut. Odstavte omáčku a nechte vystydnout. Když vychladne, zašlehejte do ní všechny žloutky, přimíchejte hořčici a pomocí vařečky zapracujte nastrouhaný čedar (lžíci nastrouhaného čedaru si však ponechte stranou). Osolte a opepřete. V míse ušlehejte tuhý sníh. Po lžících sníh zapracovávejte do omáčky. Vzniklou směsí naplňte připravené misky, měla by sahat asi jen do ¾. Směs propíchejte nožem ve vzdálenosti 2 cm od okraje misky a nožem opatrně obkružte i okraj misky. Povrch nákypu posypte zbývajícím čedarem, misky dejte do rozehřáté trouby na plech a pečte 30 minut, až suflé vyběhne a bude mít zlatavou čepici. Podávejte jako zdravou večeři. Doba: 50 minut

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů