Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

V hlavní roli DÝNĚ: Podzimní džem, krémová polévka i originální dortík

Originální dortík
Krémová polévka
Pikantní věnec
Podzimní džem
Sdílej článek:

Královnou podzimu je určitě dýně, ze které se dá připravit řada sladkých i slaných pokrmů. Nechte se inspirovat!

Originální dortík

Suroviny na 1 korpus: 300 g dýně (např. Hokaido), 350 ml smetany na vaření 15%, 200 g hladké mouky, 1 lžička kypřicího prášku, 2 lžičky kakaa na vaření, 1 špetka soli, 250 g Hery máslová příchuť, 250 g hnědého cukru, 4 vejce, 400 g tvarohu, 2 lžičky skořice, 1 sáček čokoládové polevy

Jak na to: V hrnci podusíme 300 g dýně se smetanou na vaření. Rozmixujeme na pyré. Pyré necháme vychladnout. Mezitím smícháme mouku, kypřicí prášek, kakao a sůl, 100 g hery, 100 g cukru a 1 vejce na hladké těsto. Těsto přelejeme do máslem vytřené dortové formy a odložíme do chladu. Mezitím připravíme náplň tak, že zbytek hery, tvaroh, 150 g cukru a skořici ušleháme do krémové konzistence. Pomalu přidáme 3 vejce. Z dýňového pyré odebereme stranou 75 g a zbytek přidáme do směsi. Tvarohovo-dýňovou směs nandáme do dortové formy k první vrstvě těsta, uhladíme a pečeme asi 45 minut. Dort necháme vychladnout. Poté rozetřeme zbytek dýňového pyré po celém povrchu dortu. Čokoládovou polevu připravíme dle návodu a dort dozdobíme například motivem pavučinky nebo podle vlastní fantazie. Necháme alespoň 2 hodiny vychladit. Doba: 60 minut + chlazení

Krémová polévka

Suroviny na 4 porce: 500 g dýně, 1 dl oleje, 1 cibule, 1 lžíce másla, 4 malé brambory, sůl, pepř, pár hoblinek parmazánu

Jak na to: Dýni omyjeme, zbavíme jadérek, oloupeme a nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno a na oleji osmahneme. Poté k cibuli přidáme kostky dýně a chvíli smažíme, přidáme kousek másla. Základ dýňové polévky zalijeme vodou a přidáme brambory nakrájené na kostky. Vaříme, dokud brambory nezměknou. Poté dochutíme solí a pepřem a polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Hotový dýňový krém podáváme ozdobený hoblinkami parmazánu nebo čerstvou petrželkou. Doba: 30 minut

Pikantní věnec

Suroviny na 1 formu: 400 g dýně (Hokaido), 150 g sýra typu ementál, 100 g šunky, 200 g Hery máslová příchuť, půl lžičky soli, 4 vajíčka, 300 g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 100 ml mléka, špetka tymiánu

Jak na to: Dýni omyjeme, zbavíme semínek a i se slupkou nahrubo nastrouháme. Sýr a šunku nakrájíme na kostičky. Na těsto vyšleháme máslovou heru a sůl do krémové konzistence a poté přidáváme postupně vejce, mouku, mléko a prášek do pečiva. Následně přidáme nastrouhanou dýni a tymián. Nakonec přidáme kostky šunky a sýra. Těsto nalijeme do bábovkové formy a pečeme v troubě asi 60 minut. Zda je věnec hotový, zkontrolujeme pomocí špejle. Necháme vychladnout a poté dýňovou dobrotu vyklepneme z formy. Doba: 90 minut

Podzimní džem

Suroviny na 4 sklenice à 350 ml: 500 g žluté dýně (oloupané a nakrájené na kostičky), 500 g jablek (oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na kousky), 200 ml 100% jablečné šťávy, půl lžičky mleté skořice, 1 balení Želírovacího cukru Extra 2:1 Dr. Oetker

Jak na to: Ve větším hrnci důkladně promícháme dýni, jablka, šťávu a skořici se želírovacím cukrem. Za stálého míchání přivedeme do varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut. Na talířek kápneme 1–2 lžičky právě svařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmícháme ještě 2 lžičky kyseliny citronové. Případnou pěnu odebereme a ihned plníme až po okraj do připravených sklenic. Sklenice uzavřeme víčky, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku. Přidáním skořice se doba trvanlivosti džemu zkrátí na 6 měsíců. Doba: 40 minut

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Vážení čtenáři,

náš web ŠÍP přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění našich novinek - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr novinek i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT