Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více

Večeře v LEVNÉM DUCHU: Hamburger s paprikami či těstoviny s brokolicí

Hamburger s paprikami
Kuskus s kuřetem
Těstoviny s brokolicí
Bylinková paštika
Sdílej článek:

Máte rádi jaro? Pak si ho vychutnejte třeba odlehčenou večeří plnou čerstvých bylinek. Inspirujte se našimi snadnými recepty za pár korun.

Hamburger s paprikami

Suroviny na 4 porce: 200 g dlouhozrnné rýže, 1 menší cibule, 4 hřebíčky, 700 g mletého hovězího masa, 4 lžíce studené vody, 1 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 3 různobarevné papriky, sůl, pepř

Jak na to: Rýži dáme vařit do 2 litrů osolené vroucí vody spolu s oloupanou cibulí propíchnutou hřebíčky. Vaříme asi 18 minut. Pak cibuli odstraníme. Mezitím promícháme maso s vodou, aby bylo šťavnatější, osolíme a opepříme. Vytvarujeme 4 burgery vysoké asi 2 centimetry. Pánev potřeme lehce olejem a máslem a burgery opékáme 3 až 4 minuty z každé strany. Přendáme je na teplý talíř. Do výpeku přidáme papriky nakrájené na menší kousky, osolíme, podlijeme troškou horké vody, přikryjeme pokličkou a 2 minuty dusíme. Hamburger podáváme s kopečkem rýže a křupavými barevnými paprikami. Doba: 30 minut

Těstoviny s brokolicí

Suroviny na 4 porce: 500 g těstovin (krátkých), 1 brokolice, 4 lžíce másla, 1 houska, 2 lžíce olivového oleje, 1 střední červená cibule, muškátový oříšek, 100 g nivy, sůl

Jak na to: Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Mezitím rozdělíme brokolici na růžičky, podélně je nakrájíme na tenké plátky a dáme do misky. Spaříme je horkou vodou, potom hned prolijeme studenou a necháme na cedníku okapat. Na pánvi zpěníme 2 lžíce másla, přisypeme do něj housku nastrouhanou nahrubo a na mírném ohni ji osmahneme dozlatova. V druhé, hlubší pánvi rozehřejeme olej se zbylým máslem a přidáme oloupanou cibuli nakrájenou na nudličky. Za stálého míchání ji zpěníme a pak přisypeme nakrájenou brokolici. Osolíme, podlijeme troškou horké vody, přikryjeme pokličkou a dusíme na mírném ohni 5 minut. Okořeníme čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem a promícháme s horkými těstovinami. Jednotlivé porce posypeme směsí opečené strouhanky a nastrouhané nivy. Doba: 30 minut

Kuskus s kuřetem

Suroviny na 4 porce: 250 g ochuceného kuskusu, 2 lžíce olivového oleje, 500 g kuřecích řízků, 1 cibule, 1 fenykl, 1 mrkev, 1 cuketa, půl svazku petrželky, sůl.
Omáčka: 50 g rozinek, 1 sáček černého čaje, 1 lžíce olivového oleje, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžička harisy (harisa je silně pálivá papriková pasta podle vlastní chuti), sůl

Jak na to: Kuskus připravíme podle návodu na obalu. Mezitím na pánvi rozpálíme olej a maso nakrájené na kousky v něm po všech stranách opečeme. Přidáme nakrájenou zeleninu, osolíme a dusíme pod pokličkou 10 minut. Omáčku připravíme tak, že rozinky namočíme do vlažného čaje (alespoň na 10 minut). Osmažíme v rendlíčku na oleji rajčatový protlak a nabobtnalé rozinky, přidáme harisu, osolíme a vaříme asi 2 minuty. Kuskus promícháme se zeleninou a masem. Podáváme ho posypaný nasekanou petrželkou. Omáčku servírujeme zvlášť nebo jí kuskus přelijeme. Doba: 40 minut

Bylinková paštika

Suroviny na 4 porce: 2 cibule, 3 lžíce oleje, 50 g slaniny nakrájené na kostičky, 600 g kachních jater, 2 stroužky česneku, 50 ml červeného vína, 30 ml smetany, 2 lžíce bylinek: tymián, rozmarýn, bazalka, sůl, pepř

Jak na to: Cibuli nakrájíme nadrobno a na pánvi smažíme společně s nakrájenou slaninou zhruba dvě minuty. Přidáme kachní játra, utřený česnek a smažíme další dvě minuty, následně přilijeme červené víno a směs vaříme tak dlouho, až se skoro všechna tekutina odpaří. Do takto připravené směsi přilijeme smetanu, přidáme směs bylinek, osolíme, opepříme a povaříme další tři minuty. Uvařenou játrovou směs rozmixujeme do hladké konzistence, naplníme do formiček nebo do misky a necháme chladit. Podáváme s celozrnným chlebem. Doba: 20 minut

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipná videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.