Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

ZAPÉKANÉ dobroty: Kuřecí prsa s hořčicí, barbecue žebra a králík na česneku

Kuřecí prsa v hořčičné omáčce
Pečená brambora se zakysanou smetanou
Barbecue žebra
Pečený králík na česneku
Sdílej článek:

Podle průzkumu společnosti PENNY miluje zapékaná jídla 94 % Čechů a minimálně jednou týdně si třetina z nás zapékanou pochoutku doma připraví. Pusťte se do toho!

Kuřecí prsa v hořčičné omáčce

Ingredience na 2 porce: 500 g kuřecích prsou, 1 lžíce másla, 300 g brambor, 2 větší cibule, 1 stroužek česneku, 3 snítky čerstvého tymiánu, sůl, pepř
Na omáčku: 1 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce hrubozrnné hořčice, šťáva z 1 citronu, 1 lžíce olivového oleje, 3 lžíce 30% smetany, 1 lžíce medu, 50 ml kuřecího vývaru, sůl, pepř

Jak na to: Troubu rozehřejte na 180 °C. Na rozpálené pánvi rozpusťte lžíci másla a orestujte na něm na drobno nakrájenou cibuli. Jakmile začne cibule lehce zlátnout, přidejte na minutku orestovat nakrájený česnek a stáhněte z plamene. Cibuli s česnekem přendejte na dno 2litrového kastrolu.

Brambory dobře omyjte a i se slupkou nakrájejte na tenké měsíčky, ty rozložte do kastrolu na cibuli s česnekem a osolte. Kuřecí prsa nakrájejte vždy na tři stejné díly, osolte, opepřete a položte na brambory. Nahoru poklaďte snítky čerstvého tymiánu.

Vytvořte hořčičnou omáčku. V misce smíchejte oba druhy hořčice, šťávu z citronu, olivový olej, smetanu, med, kuřecí vývar a dobře promíchejte. Dochuťte solí a pepřem.

Hotovou omáčku přelijte do kastrolu přes kuřecí prsa s bramborami, přikryjte poklicí a dejte do rozehřáté trouby na 30 minut. Poté poklici odkryjte a pečte dalších 40 minut. Před servírováním naberte vždy porci brambor spolu s kuřecím masem, případně dozdobte čerstvým tymiánem.

Pečená brambora se zakysanou smetanou

Ingredience na 2 porce: 2 větší brambory, 4 plátky slaniny, 50 g strouhaného sýra gouda (nebo ementál), 1 menší cibule, 1 lžíce 30% smetany, 10 g másla + na restování, 1 lžička dijonské hořčice, sůl, pepř, olej na vymazání formy
Na zakysanou smetanu: 180 g zakysané smetany, stroužek česneku, sůl, pepř, 1 čerstvá jarní cibulka, 1 větší sterilovaná okurka

Jak na to: Troubu rozehřejte na 220 °C. Brambory i se slupkou dobře omyjte a celé vložte do rendlíku s vodou. Dobře osolte a nechte uvařit doměkka, přibližně 30 minut. Poté nechte 10 minut vychladnout. Na rozpálené pánvi rozpusťte máslo a nechte orestovat nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu, které hotové vložte do misky. Uvařené brambory přepulte podélně a opatrně lžící vydlabejte. Vnitřek přendejte do misky k cibuli se slaninou a vnější část brambory dejte bokem, nevyhazujte. Vnitřek z brambor v misce je třeba dochutit, použijte lžíci smetany, polovinu nastrouhané goudy, 10 g másla, lžičku dijonské hořčice, osolte, opepřete a dobře promíchejte.

Dochucenými bramborami naplňte rovnoměrně vydlabané poloviny brambor. Oválnou mísu vymažte olejem a vložte do ní naplněné poloviny brambor, které posypejte zbylým nastrouhaným sýrem. Dejte péct do trouby na 15–20 minut, do zezlátnutí sýra. Mezitím vytvořte dochucenou zakysanou smetanu. V misce smíchejte smetanu, přepasírovaný česnek, nadrobno nakrájenou celou jarní cibulku a 1 větší sterilovanou okurku. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Hotové pečené brambory podávejte se zakysanou smetanou ihned po upečení.

Barbecue žebra

Ingredience na 4 porce: 1 kilo vepřových žeber, sůl, pepř, stolní olej
Na barbecue omáčku: 1 lžíce oleje, 1 šalotka, 2 stroužky česneku, 2 lžíce třtinového cukru, 2 lžičky mleté uzené papriky, 4 lžíce worcestrové omáčky, 2 lžíce vinného octa, 10 lžic kečupu, 3–4 lžíce tmavého dominikánského rumu (pokud nemáte, vynechat), sůl, pepř
K servírování: čerstvé pečivo, nakládané okurky

Jak na to: Troubu rozehřejte na 180 °C. Žebra dobře osolte, opepřete a naskládejte do obdélníkové formy vymazané olejem. Zakryté alobalem pečte hodinu a půl.

Na středním plameni a ve větším rendlíku orestuje na oleji nadrobno nakrájenou šalotku s česnekem do zezlátnutí. Přisypte třtinový cukr a uzenou papriku, po chvíli přidejte dominikánský rum (pokud jej nemáte, vynechejte ho), worcestrovou omáčku, vinný ocet a kečup. Osolte, opepřete a stáhněte hotovou barbecue omáčku z plamene.

Po hodině a půl žebra odkryjte, pomažte z jedné strany barbecue omáčkou a nechte péct. Po 15 minutách otočte a druhou stranu žeber také pomažte barbecue omáčkou a pečte dalších 15 minut. Po celkové době pečení 2 hodiny budou žebra hotová a barbecue omáčka zkaramelizovaná.

Podávejte s čerstvým pečivem a nakládanými okurkami. Kdo má raději pálivější, může do barbecue omáčky přidat trošku chilli.

Pečený králík na česneku

Ingredience na 4 porce: králík cca 1,5 kg, 12 stroužků česneku, 2 menší cibule, 30 g špeku v kuse, 500 g vepřového bůčku, 2 snítky rozmarýnu, 200 ml kuřecího vývaru, sůl, pepř, 2 lžíce másla

Jak na to: Troubu rozehřejte na 200 °C a připravte obdélníkovou mísu, do které vložte 2 lžíce másla. Králíka naporcujte na 5 kusů, dvě zadní nohy, dvě nohy přední a hřbet. Špek nakrájejte na plátky. Za pomoci úzkého a ostrého nože do každé části králičího masa udělejte 2–3 zářezy do hloubky, kam vložíte vždy plátek špeku a polovinu stroužku česneku zbaveného slupky. Dobře osolte a opepřete. Cibule očistěte, rozpulte a nakrájejte na plátky, 5 stroužků česneku zbavte slupky a spolu s cibulí dejte do mísy. Na ně poklaďte prošpikované kousky králíka. Vepřový bůček nakrájejte na kostky velké přibližně 5 cm × 5 cm, dobře osolte, opepřete a vložte ke králíkovi. Snítky rozmarýnu přepulte a vložte do mísy. Podlijte polovinou kuřecího vývaru, aby se králík nepřipekl.

Dejte do trouby a pečte 1 hodinu 45 minut, občas zkontrolujte a případně podlijte zbylým vývarem. Po vytažení z trouby ihned podávejte. Části králíka můžete obalit ve slanině, která zabrání, aby se králík vysušil.

Sdílej článek:
Autor: Redakce

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Vážení čtenáři,

náš web ŠÍP přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění našich novinek - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr novinek i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT