Šíp.deník.cz

ZAVINUTÉ dobroty: Makový závin, křenová tortilla a krémový dezert

5 fotografií 5
Makový závin a křenová tortilla
Makový závin a křenová tortilla
Zdroj: Gurmet
Makový závin Tortila. Ilustrační foto. Krémový dezert Španělský ptáček
Sdílej článek:

Rolády, záviny či závitky chutnají snad každému. Pokud máte na nějakou zavinutou lahůdku chuť, vyzkoušejte naše recepty. Jsou snadné.

Makový závin

Suroviny na 1 plech
Na těsto: 300 g hladké mouky, 2 lžíce cukru, půl lžičky soli, 1 balíček Pomocníku na kynuté těsto Expres Dr. Oetker, 150 ml vody, 40 ml oleje, 2 vejce (1 vejce do těsta + 1 vejce na potření)
Na náplň: 250 g máku, 300 ml mléka, 80 g cukru, 1 balíček skořicového cukru, nastrouhaná kůra z 1 citronu, 2 lžíce rybízové marmelády

Jak na to: Na přípravu náplně umeleme mák, nasypeme ho do horkého mléka a za stálého míchání vše povaříme. Náplň osladíme cukrem a skořicovým cukrem, dochutíme citronovou kůrou a rybízovou marmeládou. Na přípravu těsta prosejeme do mísy mouku, přidáme cukr, sůl a obsah sáčku Pomocník na kynuté těsto Expres. Důkladně vařečkou promícháme. Přidáme vodu, olej, 1 vejce a pomocí vařečky vypracujeme hladké těsto. To vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme tenký plát asi 40 cm široký, potřeme náplní v rovnoměrné vrstvě a opatrně srolujeme. Závin přendáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut. Pozor, během pečení nabyde. Před podáváním závin naporcujeme a dle chuti pocukrujeme. Doba: 40 minut

Křenová tortilla

Suroviny na 2 porce: 150 g pečených kuřecích prsou bez kůže, 20 cherry rajčat, 10 snítek čerstvé pažitky, 1 lžička strouhaného křenu, 4 lžičky rostlinného tuku, 2 celozrnné tortilly, 60 g listového salátu, 50 g směsi klíčků (například z cizrny, čočky), černý pepř

Jak na to: Nakrájíme kuřecí prsa na menší kousky. Cherry rajčata rozkrájíme na čtvrtky a nasekáme najemno pažitku. Obojí dáme do misky, přidáme nastrouhaný křen a rostlinný tuk a vše smícháme pomocí vidličky dohromady. Poté přidáme kuřecí maso a dochutíme pepřem. Připravenou směs rovnoměrně rozetřeme na tortilly. Přidáme listový salát a posypeme klíčky. Tortilly s náplní opatrně stočíme a vytvoříme wrapy. Servírujeme na dva talíře a každý wrap rozkrojíme napůl. Doba: 25 minut

Krémový dezert

Suroviny na 1 plech
Na těsto: 4 žloutky, 80 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 1 balíček Pudingu Originál s vanilkovou příchutí, kůra z 1 citronu, 4 bílky
Na krém: 500 ml smetany ke šlehání, 2 balíčky Crème Olé pudingu bez vaření s vanilkovou příchutí Dr. Oetker, 1 balíček Smeta-fixu, 200 g borůvek

Jak na to: Vyšleháme žloutky, cukr a vanilínový cukr do pěny. Zlehka vmícháme puding, citronovou kůru a tuhý sníh z bílků. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 8 minut. Na krém vlijeme do uzavíratelné mísy o objemu 3 l smetanu ke šlehání, puding bez vaření a smeta-fix. Mísu pevně uzavřeme. Několikrát protřepeme tak, aby byly všechny přísady promíchané. Z vychladlého plátu opatrně stáhneme papír na pečení. Krém rozetřeme na plát, obložíme umytými borůvkami a stočíme do rolády. Před podáváním můžeme pocukrovat moučkovým cukrem. Doba: 25 minut

Španělský ptáček

Suroviny na 4 porce: 400 g hovězího zadního, kostka slepičího bujónu, 10 dkg měkkého salámu, 5 dkg slaniny, 1 cibule, 5 sterilovaných okurek, 2 vařená vejce, 2 lžíce hořčice, sůl, pepř, troška hladké mouky

Jak na to: Maso nakrájíme na tenké plátky a paličkou rozklepeme. Každý plátek potřeme hořčicí, osolíme a opepříme. Vařené vajíčko nakrájíme na měsíčky, slaninu a salám na malé hranolky, cibuli a okurku na plátky. Na každý plátek masa pak položíme kousek salámu, slaniny, cibule, okurky a vejce. Maso opatrně zavineme a každou roládku zpevníme párátkem nebo nití. Takto připravené ptáčky vložíme do pekáče spojem dolů. Zbytek cibule orestujeme na oleji a poklademe na ptáčky v pekáči. Podlijeme vodou, kterou jsme dochutili kostkou bujónu. Dusíme v troubě asi 40 minut, dokud není maso měkké. Ze zbytku tuku a mouky připravíme jíšku. Maso vyndáme a základ v pekáči zahustíme jíškou. Podáváme s vařenou rýží. Doba: 55 minut

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů