Šíp.deník.cz

NÁDHERNÉ SOCHY, které naprosto popírají zákony fyziky

20 fotografií 20
Zdroj: koláž: Šíp
Tohle vážně popírá veškerou logiku. Australská umělkyně, která dělá děravé sochy meditujícího Buddhy. Socha chlapce a delfína, která je zkrátka nepochopitelná. Socha zvaná Horizon. Je to tvarované plexisklo.
Sdílej článek:

Může se zdát, že v umění už nic moc nového vymyslet nejde, ale je to právě naopak. Čím vyspělejší technologii máme kolem sebe, tím zajímavější sochy jsou umělci schopni vytvořit. Podívejte se v galerii na několik soch, které zcela popírají jakékoli zákony fyziky a gravitace. 

Aby ve změti nespočetných uměleckých děl autorova socha vynikla, musí něčím šokovat. To si umělci uvědomovali už v časech rané moderny a platí to dodnes. Jenomže k tomu šokování již dneska nestačí vystavit v galerii prázdnou čtvrtku nebo použitou vložku. Vracíme se k prapůvodní tezi, že když se má něco označit za umění, tak se něco musí opravdu umět.

Naše pozoruhodná galerie je důkazem, že umělecká škola k tvoření šokujících soch leckdy nestačí. Zapojit se musejí i znalosti fyziky a stavebnictví, ke slovu se dostanou také montérské dovednosti a zkušenosti z rozličných řemesel. Ve finále přitom tyto sochy vypadají tak čistě a jednoduše, že byste za nimi tolik práce a vědy nehledali. A v tom je to umění.

Podívejme se třeba na levitující balvan (úvodní foto), který nepřestává překvapovat cestující na letišti v Káhiře. Socha vyvolává řadu otázek. Proč právě tady? Kdo dílo vytvořil? A jak to udělal? Uspokojivých odpovědí se nejspíš nikdy nedočkáme, protože autor díla, egyptský sochař Shaaban Abbas, zemřel před osmi lety ve věku 41 let na mozkovou mrtvici a o svá tajemství se nestihl podělit.

Přestože mají levitující sochy technická vysvětlení, působí na nás magickým dojmem. Jako by lidstvu chtěly naznačit, že fyzikální pojmy typu gravitace jsou jen iluzí, zatímco "skutečný svět" nezná hranice.

Nesmí vám uniknout
Nesmí vám uniknout
Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů