Šíp.deník.cz

Revoluční výzkum: Facebook způsobuje STRES, přestat s ním léčí!

Výzkumníci z Queenslandské univerzity zkoumali vliv sociálních sítí na hladinu stresu. A přišli na to, že kontrolování facebooku stres způsobuje! Podle výzkumu stačí jen několikadenní pauza, abyste se cítili o poznání lépe!  

1 / 15
Facebook je plný fotek

Poslední dobou se Facebook netěší zrovna dobré pověsti, především kvůli problémům s bezpečeností. Nyní se objevil další důvod, proč si účet na největší sociální síti rušit.

Takhle funguje Facebook. Zdroj: Youtube

Bez účtu na facebooku bude váš život klidnější – sníží se totiž hladina vašeho stresu.

Jak Italové lajkují na Facebooku.Zdroj: Youtube

Podle výzkumu z Queenslandské univerzity, který vedl psycholog Eric Vanman, stačí i několikadenní pauza k tomu, abyste podobného pocitu dosáhli.

Jak nastartovat facebook reklamu na firemní stránceZdroj: facebook

„Naše data ukazují, že pětidenní pauza od Facebooku výrazně sníží produkci kortizolu, hormonu určující hladinu stresu v těle,“ říká Vanman.

Facebook - ilustrační fotoZdroj: Shutterstock

Šéf výzkumu ale jedním dechem dodává, že i když absence na facebooku snížila pokusným objektům hladinu stresu, většina účastníků pocítila mnohem menší radost ze života.

Bezpečnost na sítích: Víte, co vše o vás Facebook ví?Zdroj: facebook

„Přestali se cítit dobře,“ přiznává Vanman. „Říkali nám, že je život tolik neuspokojuje, vyloženě se těšili, až se zase vrátí na facebook ke svým aktivitám.“

YouTube, Facebook i Twitter vyrazily do boje proti terorismu.Zdroj: ČTK/DPA

Díky výsledkům výzkumu může pokusný tým pracovat na několika nových teoriích.

Zakladatel Facebooku Mark ZuckerbergZdroj: Facebook

„Abstinence facebookové činnosti snižuje stres, ale lidé si to sami neuvědomují, necítí to,“ vysvětluje Vanman. „Nejspíš je to pro to, že jsme je neupozornili, jak se mají cítit.“

„I přes prokazatelné výsledky tvrdili, že jim je hůř, že jsou méně propojení s vlastním životem, bez spojení s ostatními na síti se cítili vyřazení ze společnosti,“ dodal Vanman.

Facebook, ilustrační fotoZdroj: Foto ČTK

Výsledky studie se podle Vanmana dají vztahovat i na další sociální sítě – několikadenní pauza by měla od stresu pomoct i chronickým uživatelům Instagramu, Snapchatu nebo Telegramu.

V Evropě se narůstajícího stresu na pracovišti bojí osm z deseti lidí. Zdroj: ČTK

Celý test probíhal na studentech rozdělených do dvou skupin. Jedna ze skupin měla facebook používat jako normálně, druhá si od něj dala pauzu.

Mark ZuckerbergZdroj: ČTK/AP/Steven Senne

Všech 138 účastníků testu odevzdali vzorky slin, podle kterých výzkumníci určovali své závěry.

Pracovníci Centra dopravního výzkumu s doprovodem policistů odebírali u Lednice řidičům vzorky slin. Zjišťují tím, které látky ovlivní jejich pozornost.Zdroj: DENÍK/Jiří Kosík

Nápad na pokus byl přímo od doktora Vanmana, který se cítil lépe po krátké pauze od činnosti na Facebooku. „Když jsem pak vyprávěl přátelům, jak skvěle se díky tomu cítím, ukázalo se, že nejsem jediný, kdo to zažil,“ řekl.

Majitel a jeden ze zakladatelů Facebooku Mark ZuckerbergZdroj: Flickr

Že se chování na facebooku a ve skutečnosti opravdu hodně liší, se ví už dlouho…

Zdroj: Youtube
Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů